Senátoři chtějí vyznamenat Wonku, Hubálka nebo Lipského

Praha - Disident Pavel Wonka, nedávno zesnulý psycholog Slavomil Hubálek nebo devadesátiletý herec Lubomír Lipský patří mezi 36 kandidátů na státní vyznamenání, o jejichž nominaci bude Senát rozhodovat na červnové schůzi. Vyznamenání uděluje či propůjčuje prezident, k návrhům ale nemusí přihlížet.

Mezi navrženými jsou někteří odbojáři nebo osobnosti, které se dožívají určitého výročí. Patří mezi ně i Wonka, který zemřel před 25 lety v komunistickém vězení. Senát ho nominoval už loni, stejně jako předsedkyni České imunologické společnosti Blanku Říhovou, historičku Zdeňku Hledíkovou, profesora fyzikální chemie Pavla Hobzu, někdejšího házenkáře a reprezentačního trenéra Jiřího Víchu, někdejšího premiéra a senátora Petra Pitharta (KDU-ČSL) nebo atletku Jarmilu Kratochvílovou.

K nominovaným patří také senátorka a šéfka Ústavu experimentální medicíny Eva Syková, jeden z necitovanějších vědců v oblasti výzkumu rakoviny Jiří Bartek, autorka pomníku lidických dětí Marie Uchytilová, vězeň z Terezína i Osvětimi Jiří Brady nebo tvůrce moravských zlidovělých písní Fanoš Mikulecký. Navržen byl i Kosovan Gjon Perdedaj, který se v září 2000 v Praze zastal ženy, kterou napadl dosud nedopadený zloděj. Ten nominovaného napadl s nožem a způsobil jeho ochrnutí.

Před rokem horní komora vybrala 35 kandidátů. Bývalý prezident Václav Klaus si loni 28. října při svém posledním předávání státních vyznamenání vybral se senátních kandidátů dva - protikomunistického odbojáře Josefa Plocka a skladatele Marka Kopelenta.

Mezi kandidáty naopak podle očekávání ani letos nejsou členové protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů. Jejich šestinásobná senátní nominace byla v minulosti předmětem kritiky opozice, která má nyní v horní komoře většinu. Skupina Mašínů vedla v 50. letech ozbrojený boj s komunistickým režimem. Podle kritiků se dopustili vražd, podle svých zastánců bojovali v občanské válce.

Milan Štěch o kandidátech na vyznamenání (zdroj: ČT24)