Bude profesory jmenovat ministr? Fiala na tom pracuje, jsou ale i hlasy proti

Praha – Ministr školství Petr Fiala začal připravovat zákon, který má změnit dosavadní systém jmenování profesorů. Fiala se na tom dohodl s prezidentem Milošem Zemanem výměnou za to, že Zeman podepíše profesuru literárního kritika Martina C. Putny. Jenže rektorům se představa, že by profesory jmenoval ministr školství, nelíbí. Čím dál častěji se také ozývají hlasy, že tuto kompetenci by měly mít samy univerzity.

„V tuto chvíli koncipuji text té novely. Je to velmi jednoduché opatření, jehož jediným problémem je to, zda se pro něj získá politická většina,“ prohlásil Fiala.

Kdo bude do budoucna udělovat nejvyšší akademický titul, zatím jisté není. Ke kritice rektorů se přidali i někteří zákonodárci - ozývají se hlasy, že tento ceremoniální akt má zůstat hlavně státu. „Ministr je stranická funkce a jmenování profesorů by mělo být nadstranické,“ uvedla předsedkyně sněmovního školského výboru Anna Putnová (TOP 09). Stejný názor zastává i místopředsedkyně výboru Jaroslava Wenigerová (ODS). 

Podle předsedkyně Akreditační komise Vladimíry Dvořákové je ministr školství silná politická figura. „V parlamentním systému, bez ohledu na to, že máme přímo zvoleného prezidenta, je prezident symbolem. Když jmenování podepisuje, tak jakoby v podobě notáře potvrzuje, že nedošlo k žádnému pochybení. Zároveň je to vyjádření úcty k akademickým svobodám a vzdělání. (…). Není to jen o tom, změnit dvě věty v zákoně, protože pak to mění celou logiku jmenování,“ uvedla v rozhovoru pro portál ČT24. 

Spor o jmenování či nejmenování se rozhořel poté, kdy prezident Zeman bez zveřejnění podrobnějších důvodů odmítl Putnovi titul udělit. Tím pobouřil jak akademickou obec, tak i řadu politiků. Později Zeman uvedl, že mu vadil Putnův transparent z přehlídky sexuálních menšin Prague Pride. Po několika dnech nakonec prezident oznámil kompromis, že Putnu sice jmenuje, ale dekret historikovi předá ministr školství. Putna s tímto řešením souhlasil a kauzu považuje za skončenou. 

Rovněž Akademickému senátu Univerzity Karlovy se Fialův záměr nelíbí. Jeho zástupci tvrdí, že změnit systém procesu jmenování profesorů je v rozporu s dohodou, které se podařilo mezi reprezentacemi vysokých škol a ministerstvem školství dosáhnout při dřívějších debatách o podobě vysokoškolského zákona

Při těchto diskusích se řešila právě i otázka jmenování profesorů. „Jednou z variant bylo zachování současné vnitřní procedury pouze s tou změnou, že by jmenování potvrzoval rektor, a nikoliv prezident. Většina se ale pro toto řešení nenašla,“ popsal serveru Aktuálně.cz tehdejší jednání rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

Podobně se pro Aktuálně.cz vyjádřil i bývalý rektor Masarykovy univerzity Jiří Zlatuška. Pokud by se moc jmenovat profesory dala do rukou rektorům, mohlo by podle něj dojít k různým excesům. „Existuje tu také korupční potenciál spojený s udílením titulů,“ domnívá se Zlatuška. V návrhu nakonec zůstala varianta tzv. mimořádných profesur, které jsou spojené s pracovním místem, ale diskutovalo se i o tom, jestli jmenování profesorů nezrušit úplně, upozorňuje šéfka Akreditační komise Dvořáková. 

Poprvé a možná i naposledy jmenuje Zeman nové profesory v úterý 11. června ve Velké aule Karolina.

Zákon o vysokých školách (zdroj: ČT24)