Brněnské vraždy: Dahlgren si v USA najal právnické eso

Washington - Američana Kevina Dahlgrena, který je podezřelý ze čtyřnásobné vraždy v brněnských Ivanovicích. Ve Spojených státech zastupuje špičkový advokát Theodore Simon. V minulosti hájil například Amandu Knoxovou, podezřelou z vraždy v italské Perugii. Americkému tisku nyní Simon svěřil, že zvažuje žádost o propuštění svého klienta na kauci. Prokurátoři ale prý velmi pochybují o tom, že soud žádosti vyhoví.

Advokát Theodore Simon novinářům řekl, že o tom, zda požádá o propuštění klienta na kauci, se rozhodne do příštího čtvrtka, kdy soud v Alexandrii ve státě Virginia znovu zasedne. Prokurátorka Patricia Haynesová ovšem už během včerejšího soudního líčení ohlásila, že se proti podobné žádosti postaví. Listu The Tribune pak řekla, že i kdyby Simon žádost o propuštění na kauci podal, je „velmi nepravděpodobné“, že soud obhájci vyhoví.

  • „Předpoklad nenahrává propuštění na kauci. Je velmi neobvyklé, že by federální soud, který projednává řízení o vydání, kauci v tomto případě povolil,“ domnívá se právnička Pamela Stuartová.

Podle agentury AP chce americká prokuratura dosáhnout toho, aby Dahlgren zůstal za mřížemi do té doby, než z Česka dorazí oficiální žádost o jeho vydání. České policii běží od minulého pátku 60denní lhůta, ve které musí vyhodnotit důkazy a poslat kompletní dokumentaci do Spojených států. „Čím více soudce uvěří evidenci a bude si jistější, že obviněný má tyto vraždy na svědomí, tím spíše ho nechá ve vazbě. Aby nebylo riziko, že dojde k dalšímu násilí,“ uvedl právník Jon Katz.

Dahlgrenovi obhájci

Podle informací Radiožurnálu představuje Dahlgrenův obhájce Theodore Simon špičku v americké advokacii. Viceprezident tamní Národní asociace obhájců v trestním právu byl v minulosti aktérem ostře sledovaného případu Amandy Knoxové, když usedl v právnickém týmu, který dosáhl dívčina osvobození. Mladá Američanka byla souzená za vraždu spolubydlící při sexuálních hrátkách v Itálii. Čtěte víc.

Druhého obhájce má Dahlgren i v Brně. Podle zákona mu ho v jeho nepřítomnosti přidělil brněnský městský soud. Richard Špíšek se ale se svým klientem ještě nijak nekontaktoval a dosud ani nemá oficiální informace o tom, kde pobývá. „Od ustanovení uběhlo šest až sedm dní. Až oficiálně obdržím jeho momentální korespondenční adresu, tak ho minimálně písemně kontaktuju, aby věděl o tom, že mu zde byl přidělen obhájce,“ popsal svůj plán Špíšek, kterému teď nezbývá nic jiného, než čekat na verdikt o případném vydání. V probíhajícím americkém procesu o vydání totiž Špíšek nemá žádnou pravomoc.

Dahlgrenovi rodiče: Nepochopitelné, nepředstavitelné, nemožné

Česká policie Dahlgrena obviňuje z toho, že svou tetu, strýce a dva dospělé bratrance, u nichž asi čtrnáct dnů bydlel, minulý týden brutálně zavraždil. Těla prý odnesl do garáže, zabalil do textilií a zapálil; první, kdo na místo činu přijel, byli totiž hasiči. Pohřeb se uskuteční v sobotu před polednem. Dahlgrenovi rodiče podle vyjádření advokáta Simona nemohou uvěřit tomu, že by jejich syn byl za čtyřnásobnou vraždu zodpovědný. Obvinění prý označili za „nepochopitelné, nepředstavitelné a nemožné“.

Dahlgren přiletěl do Spojených států ve čtvrtek z Vídně. Po příletu na washingtonské Dullesovo letiště byl zatčen a z rozhodnutí soudu uvězněn v nedaleké Alexandrii na jižním předměstí Washingtonu. Americké federální úřady zatím ke kauze mlčí. Mluvčí ministerstva zahraničí odmítla případ komentovat s tím, že veškeré otázky by mělo zodpovědět ministerstvo spravedlnosti.