Co s alkoholismem? Kromě abstinence ordinují lékaři pití s mírou

Praha – Česká medicína zavádí alternativu k léčbě závislosti na alkoholu, než byla dosud preferovaná abstinence. Řada pacientů si totiž alkohol zcela odepřít nemůže, a dosud zůstává mimo léčbu; změnu má přinést psychoterapie kombinovaná s lékem, který opojné účinky alkoholu utlumí, a člověku tak zabrání v dalším pití.

Lék, který způsobí, že po vypití sklenky nepocítí člověk obvyklé potěšení, takže další sklenku nechce, mohou předepsat lékaři všech odborností. Pacienti ho platí v plné výši, jedna tableta vyjde na 130 korun, účinek trvá dva dny. Lék se může brát jednorázově před akcí, kde se bude nalévat alkohol, nebo pravidelně každý den. Součástí léčby je psychoterapie, zdravotní pojišťovny ji hradí. Lékař s pacientem jednou za měsíc probere, jak se mu daří omezit pití, a pokud vypil víc, jaké byly okolnosti, aby se jim příště dokázal vyhnout.

Program snižující vypité dávky může podle předsedy lékařské společnosti pro návykové nemoci Petra Popova být u některých lidí mezistupněm, aby se ve zdraví dočkali doby, kdy dozrají k rozhodnutí přestat zcela pít. Díky tomuto programu se z očí lékařů „neztratí“.

Rizikové pití? Tři piva denně

Půl milionu Češek a Čechů pije alkohol rizikově. U mužů to jsou denně tři velká piva nebo tři panáky, respektive tři dvojdeci vína, u žen pak dvě velká piva, dva panáky nebo dvě dvojdeci vína.

Celkové společenské náklady na dopady užívání alkoholu v ČR dosahují 16,4 miliardy korun. Na léčbu alkoholové závislosti jde ročně 674,6 milionu Kč. Desetinásobné jsou náklady na léčbu souvisejících onemocnění.

Alkoholismus léčit mírným množstvím (zdroj: ČT24)