Policie zasahuje v kladrubském hřebčíně i Metrostavu

Pardubice - V Národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem zasahuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Česká televize zjistila, že zásah souvisí s celostátní rozsáhlou akcí, která začala už před několika měsíci. Kriminalisté zasahují hned na několika místech, přišli třeba pro dokumenty na stavební úřad v Chrudimi a na Regionální radu Severovýchod v Hradci Králové. Rovněž se pohybují na pracovištích Metrostavu. Akce by měla probíhat i v daších dnech; k celému případu se ÚOOZ vyjádří souhrnnou zprávou zřejmě příští týden.

Policisté by podle informací ČT měli zasahovat vedle kladrubského hřebčína také v hřebčíně ve Slatiňanech, který pod Kladruby spadá. Už dopoledne odvezli vedoucí slatiňanského hřebčína Simonu Voňkovou k výslechu do Hradce Králové. Policisté se rovněž pohybují na pracovištích Metrostavu v Praze a Pardubicích. „Mohu potvrdit, že na našich dvou pracovištích byli pracovníci Policie ČR a brali si nějaké podklady,“ řekl České televizi mluvčí Metrostavu František Polák.

V Chrudimi došli policisté na stavební úřad, od regionální rady chtěli informace k jednomu z dotovaných projektů. „Šetření se netýká činnosti úřadu nebo zaměstnanců, ale směřuje k získání dokumentů a informací k jednomu projektu, nevíme ke kterému,“ uvedl Zdeněk Vašák, pověřený vedením Úřadu Regionální rady Severovýchod.

Zástupce ředitele hřebčína Stanislav Braňka: „Zapečetili kanceláře a všem do nich znemožnili přístup. Techničtí pracovníci šli domů a podle dohody s policií mají přijít do práce v pondělí. O žádném zatčení nevíme.“

Hřebčín se připravuje na rozsáhlou rekonstrukci za téměř 300 milionů korun. Jde ale už o druhou soutěž, tu loňskou vyhrálo sdružení firem Metrostav a Chládek a Tintěra. I druhou jmenovanou společnost dnes policisté navštívili. Oprava zámku, stájí i provozních budov měla začít už v létě 2012, zakázka byla ale zastavena údajně kvůli administrativní chybě. „Toto výběrové řízení padlo, protože bylo diskriminační vůči firmám z Evropské unie,“ řekl dnes České televizi předseda odborů hřebčína Karel Doskočil. Na opravy dostal hřebčín 300 milionů z integrovaného operačního programu.

Policejní razie v kladrubském hřebčíně (zdroj: ČT24)

Horké křeslo ředitele hřebčína

Ministr zemědělství Petr Bendl loni odvolal z funkce ředitele hřebčína Jana Höcka, kterého nahradil Jiří Jehlička. Důvodem byla kontrola, kterou ministr do hřebčína poslal, a rozpory týkající se budoucnosti organizace. Problémy se podle Bendla týkaly nakládání s financemi, způsobu prodeje koní a také průhlednosti některých výběrových řízení. Höck označil pochybení spíše jako formální.

Změny ve vedení hřebčína jsou v posledních letech časté. Höckův předchůdce Jaroslav Dražan byl odvolán v listopadu 2009 pro chyby ve vedení organizace, Lenku Gotthardovou odvolal v roce 2008 tehdejší ministr zemědělství Petr Gandalovič. Svůj krok odůvodnil chybami v účetnictví hřebčína.