Zeman úřaduje: podepsal řadu zákonů a sejde se s Peake

Praha – Prezident Miloš Zeman dnes svým podpisem potvrdil víc jak desítku zákonů. Mimo jiné novelu, díky které budou poškození, do jejichž případů zasáhla amnestie, osvobozeni od soudních poplatků. Zeman si také na Hrad pozval předsedkyni strany LIDEM Karolínu Peake, ačkoliv ji dříve kritizoval a odmítl s ní jednat. Sejít by se měli ve středu.

Zeman v minulosti stranu LIDEM odsuzoval. Bezprostředně po svém zvolení například prohlásil, že nynější vláda se opírá o stranu, kterou nikdo nevolil, a proto by se měly co nejdříve konat předčasné volby. Poté ale názor změnil a už dříve avizoval, že se s Peake chce potkat především kvůli boji s korupcí, který má vicepremiérka v gesci.

Výběr ze zákonů, které Zeman podepsal:

Novela o soudních poplatcích

  •  Novela stanoví, že soudní poplatky nebudou hradit ti poškození, kteří vymáhají náhradu škody způsobenou amnestovaným trestným činem. Vztahovat se to bude i na všechny případné budoucí amnestie. Poplatky budou vráceny i těm, kdo je už případně zaplatili.

Novela o cestovních dokladech

  • Češi budou moci cestovat jen s občanským průkazem místo pasu i mimo Evropskou unii do zemí, které s tím budou souhlasit. Změnu zákona připravilo ministerstva vnitra kvůli tomu, že některé balkánské státy umožnily po vstupu ČR do EU na základě svého rozhodnutí vstup českým občanům jen na občanský průkaz. Nejprve tak učinilo Chorvatsko, postupně se přidávaly další země.

Novela zákoníku práce

  • Zaměstnavatelé budou moci opět uzavírat se zaměstnanci pracovní poměr na dobu určitou opakovaně bez časových omezení. Možnost takzvaného řetězení těchto pracovních smluv má platit jen pro určitý okruh pracovníků – využít by ji mohly například zemědělské podniky nebo stavební firmy. Podmínkou bude také dohoda zaměstnavatele s odborovou organizací. Norma také zkracuje nárok zaměstnanců na nepřetržitý odpočinek mezi směnami o jednu hodinu na 11 hodin. Nebude se ale týkat pracovníků mladších 18 let.

Novela zákona o odpadech

  • Novela má především umožnit, aby poplatky na likvidaci autovraků bylo možné až do konce příštího roku používat na projekty v rámci programu Zelená úsporám na zateplování budov.