V Čechách déšť ustává, pršet bude na Moravě

Praha - Do středečního rána naprší v Čechách už jen do pěti milimetrů srážek, v Jeseníkách a Beskydech však až 35 milimetrů. Ve středu pak má na horách na východě spadnout dalších 20 milimetrů. Počítá s tím aktuální předpověď Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Zatímco od západu Čech by se mělo během noci vyjasňovat, na Moravě se mohou vyskytnout i bouřky.

Situace v České republice je oproti víkendu relativně přízniva, zejména pokud jde o srážky, nicméně stále hrozí problémy na dolních tocích jednotlivých řek. Od neděle jsou v Čechách kvůli deštivému počasí záplavy, na řadě míst včetně Prahy už ale hladina kulminovala. 

Nejvíce pršet by mělo na severovýchodě republiky, a to jak dnes odpoledne, v noci na zítřek, tak i během zítřejšího dne.

Výstrahy ČHMÚ 

  • ČHMÚ snížil stupeň nebezpečí povodňového ohrožení v Libereckém a Karlovarském kraji. Výstraha před povodněmi s extrémním stupněm nebezpečí nyní platí až do odvolání v Praze, středních Čechách, Plzeňském, Jihočeském, Královéhradeckém a Ústeckém kraji. Povodňová pohotovost s vysokým stupněm nebezpečí je vyhlášena v Karlovarském kraji. Povodňovou bdělost s nízkým stupněm nebezpečí vyhlásili meteorologové v Jihomoravském kraji, od noci začne platit také v Olomouckém a Moravskoslezském kraji, v nichž ČHMÚ varuje rovněž před vydatnými dešti.

Pro Moravu hlásí meteorologové do středečního rána průměrné srážky do 18 milimetrů. Nebe dnes zůstane zatažené, místy s deštěm a ojediněle i s bouřkami, zejména na severovýchodě republiky. Také v noci má pršet hlavně na Moravě, zejména v Beskydech a Jeseníkách. 

Ve středu pak budou v Čechách stejné úhrny jako dnes, tedy do pěti milimetrů, v Jeseníkách a Beskydech do 20 milimetrů.

Další vzestupy hladin očekávají meteorologové zejména na dolním Labi od soutoku s Vltavou až ke státním hranicím. V Ústí nad Labem by měla řeka kulminovat ve středu večer. Kvůli rostoucí hladině Labe by se ještě měly zvýšit průtoky v Bílině a Kamenici.

Předpověď počasí (zdroj: ČT24)