Kauza kladrubského hřebčína má deváté obvinění

Pardubice – Už devátý obviněný se objevil v případu zakázky na obnovu hřebčína v Kladrubech. Osm lidí je ve vazbě po rozsáhlé policejní razii na východě Čech i v Praze, vyslechli si obvinění ze ze sjednání výhody a z pletichy při zadávání veřejné zakázky a z pokusu o poškození finančních zájmů Evropské unie.

O víkendu se ve vazbě ocitlo sedm lidí, osmý je následoval v úterý. „Důvodem opožděného rozhodování o posledním obviněném bylo pouze to, že byl zadržen později než ostatní,“ komentoval věc místopředseda Okresního soudu v Pardubicích pro věci trestní Jan Šlosar.

Kladrubský hřebčín dostal na generální rekonstrukci třísetmilionovou dotaci z Integrovaného operačního programu. Plánovaná rekonstrukce se ale v roce 2012 kvůli nedostatkům nerozběhla, namísto ní bylo vypsáno nové výběrové řízení. Původní zrušený tendr vyhrál Metrostav spolu se stavební firmou Chládek a Tintěra Pardubice. Sdružení obou firem se účastní i nového výběrového řízení, které dosud nebylo uzavřeno.

Oficiální cestou žádné jméno kohokoli z obviněných nepadlo, je ale mezi nimi předseda představenstva stavební skupiny Enteria Libor Joska, což v sobotu potvrdil jeho spolupracovník z firem Enteria a Chládek a Tintěra Ondřej Chládek. Ve vazbě je i Simona Voňková, dřívější zastupující ředitelka hřebčína, která má na starosti pobočku hřebčína ve Slatiňanech na Chrudimsku a také evropské dotace. „Bylo mi sděleno, že tam pravděpodobně bude tříměsíční vazba, aby jí bylo znemožněno ovlivňování svědků,“ řekl partner Voňkové a manažer hipoaktivit hřebčína Jaromír Štěpánek. Podle některých médií byli zadrženi také Petr Pejcha, generální ředitel firmy Chládek a Tintěra, která patří do konsorcia Enteria, a jeho náměstek Martin Havelka a zástupci společnosti Metrostav.

Mezi obviněnými je údajně i obchodní ředitel společnosti Geosan Group Martin Fischer. V prohlášení zveřejněném na stránkách společnosti Geosan Group firma pouze uvedla, že policie vazebně stíhá jejího zaměstnance pro podezření z účasti na trestné činnosti v rámci veřejné zakázky. Souvislost firmy s případem hřebčína není úplně jasná.