Soud odročil jednání o Dahlgrenově propuštění, důvody neuvedl

Alexandria (USA) - Americký soud dnes odročil jednání o propuštění Kevina Dahlgrena na kauci. Další termín v případu muže podezřelého ze čtyřnásobné vraždy v Brně není znám. Soud nijak nezdůvodnil ani to, proč jednání odročil. O odklad mohla požádat prokuratura nebo Dahlgrenův obhájce Theodore Simon, který chtěl o kauci požádat. Simonovou specializací jsou právě kauzy Američanů, kteří se v cizině dostali do rozporu se zákonem.

„Jeli jsme k soudu, ale byl odročen a důvody nám sděleny nebyly,“ uvedl český konzul ve Washingtonu František Vintr.

Podle českých kriminalistů, kteří případ vyvražděné rodiny vyšetřují, směřují všechny důkazy proti Dahlgrenovi. Česká policie získala od FBI věci, které měl Dahlgren u sebe, když byl koncem května při útěku z ČR zadržen na letišti ve Washingtonu. Specialisté nyní zjišťují, zda na nich nejsou biologické stopy zavražděných.

České televizi se pak podařilo získat dokumenty FBI, z kterých vyplývá, že Dahlgren měl po příletu z Vídně do Spojených států na ramenou, krku a malíčku blíže nespecifikované čerstvé rány. Dahlgren tvrdí, že vznikly při posilování.

Stále ale zůstává otázkou, jaký motiv měl pachatel ke svému činu. Dahlgrenův americký obhájce tvrdí, že důvodné podezření z vraždy chybí a žádá proto o propuštění svého klienta z vazby. Chce rovněž, aby Spojené státy přestaly poskytovat České republice jakékoliv důkazy.

Dahlgrenovo vydání do Česka už ale požaduje i internetová petice směřovaná k americkému ministerstvu spravedlnosti. „Vydejte prosím svého občana do České republiky, aby mohl stanout před soudem za vraždu,“ píše se v textu žádosti, kterou podepsalo již více než 1 200 lidí, mezi nimi i řada Američanů.

Kevin Dahlgren: rozhodnutí (zdroj: ČT24)