Most na D1 stržen, provoz mezi Jihlavou a Humpolcem obnoven

Větrný Jeníkov - Provoz na dálnici D1 mezi Humpolcem a Jihlavou byl dnes kolem 09:20 obnoven. Uzavírka úseku trvala přes 13 hodin kvůli stržení mostu v rámci rekonstrukce dálnice. V úseku u mostu je doprava omezena opět do tří zúžených pruhů, rychlost je snížena na 80 kilometrů za hodinu.

Dálnice byla uzavřena už od sobotního večera, objížďka vedla přes Havlíčkův Brod. Žádné komplikace v provozu nenastaly. 

„V souvislosti se snášením mostu jsme nemuseli v průběhu noci ani dnes ráno na objízdných trasách řešit žádnou mimořádnou událost, nedošlo k žádné dopravní nehodě a provoz probíhal bez problémů. Navíc byl velice slabý a řidiči se chovali ukázněně,“ informovala mluvčí krajské policie Dana Čírtková.

Bourání mostu na 107. kilometru D1
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Dělníci po uzavření dálnice v sobotu v osm hodin večer nejdříve pod mostem demontovali svodidla. Pak optické kabely, které vedou středem dálnice, zabezpečili panely. Ze zdevastovaného mostu, který byl postaven před třemi desítkami let, odřezali proděravělé zábradlí. Obří bagr nahrnul pod most tuny písku, který přes den do uzavřeného pruhu navezlo několik kamionů s přívěsy, aby se nepoškodila vozovka.

Do rozebírání mostu se potom pustily čtyři demoliční bagry vybavené hydraulickými nůžkami a hydraulickými kladivy. Nejdříve byla přestřižena ocelová lana v konstrukci mostu, pak pádu mostu pomohla demoliční kladiva. Most padl v jednu hodinu v noci. Úklidové práce se ale o něco prodloužily, protože se vyskytla závada na hydraulice.

Bourání mostu na 107. kilometru D1
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

V úseku u mostu bude doprava omezena opět do tří zúžených pruhů, a to ve dvou na Prahu a v jednom na Brno. Důvodem omezení je dokončení prací po bourání mostu. Rozmístěno bude dopravní značení ve směru na Brno pro následující etapu práce ve středním dělicím pásu - přeložky inženýrských sítí, kanalizace, optického kabelu a svodidel.

Místo zbouraného dálničního nadjezdu bude na 107. kilometru postaven nový. Jezdit by se po něm mělo začít zároveň s koncem oprav celého úseku Větrný Jeníkov - Jihlava, který je naplánován na příští léto.