Na Třeboňsku a Mělnicku hrozí komáří kalamita, pozor i na sesuvy půdy

Praha – Louže a laguny, které zůstávají po záplavách, slouží jako ideální líhniště pro komáry. Nejvíce jich hlásí hygienici na Třeboňsku a na Mělnicku. Komáří kalamita hrozí i v ústí řeky Ohře u Terezína. Lidé by si měli dávat pozor i na sesuvy půdy. Po dlouhodobých deštích hrozí především v oblastech, kde jsou jílovité, sedimentární nebo vulkanické horniny. Geologové pro tyto případy zřídili speciální krizovou linku, kam mohou občané jakékoliv jevy ohlásit a poradit se, co dělat.

Podle Františka Retticha z Oddělení dezinfekce, dezinsekce a deratizace SZÚ zatím o komáří kalamitu nejde. „Příroda má ale dobře nakročeno, aby kalamita vznikla. Musím ovšem dodat, že orgány veřejného zdraví a ostatní výkonné složky plánují akce, které by těmto kalamitám zabránily nebo je alespoň omezily,“ řekl České televizi. 

Vylíhnutí larev komárů by měl zabránit preventivní postřik, který provedou jednotlivé kraje. „Je to ale zásah, který vyžaduje velmi úzké načasování, protože aplikace by měla proběhnout v průběhu dospívání larev. Tam jsou k dispozici zhruba tři, čtyři dny, někdy ani to ne,“ uvedl hlavní hygienik Vladimír Valenta. Hejtmani by si podle něj navíc měli zajistit postřikovou látku v dostatečném množství. „Lze předpokládat, že vzhledem k rozsahu povodní v celé Evropě těchto prostředků může do budoucna ubývat,“ upozornil na brífinku po jednání krizového štábu.

V zaplavených oblastech raději sítě do oken nedávejte

Zaplavené oblasti se potýkají i s výskytem hmyzu, který povodně vyhnaly z jeho původních biotopů. Valenta obyvatele zasažených oblastí ubezpečil, že prostředků na jeho hubení je v České republice dostatek. „Je na rozhodnutí hejtmanů, aby uložili odborným firmám provedení patřičného zásahu,“ dodal.

Riziko přemnožení komárů (zdroj: ČT24)

Lidé se proti hmyzu mohou chránit repelenty nebo elektrickými odpařovači. Vhodnou ochranou jsou i sítě v oknech. V zaplavených oblastech by se ale lidé měli sítím raději vyhnout a použít spíše repelenty.

Sesuvy mohou hrozit i měsíce po odeznění povodní

Lidé by se měli mít na pozoru i před sesuvy půdy. Jakmile se objeví například trhliny v zemi, neměli by se k takovým místům přibližovat a raději hned zavolat na krizovou linku. „Lokality se nachází ve velkém napětí a může tam dojít k náhlým pohybům, k vývratům stromů,“ upozornil ředitel České geologické služby Zdeněk Venera. Kvůli podmáčené půdě podle něj navíc sesuvy mohou hrozit i měsíce po odeznění povodní.

Už v pátek zasypaly masy zeminy rozestavěnou dálnici D8 u Litochovic. Odstranění následků sesuvu bude stát řádově stovky milionů až miliardu korun. Podle geologů sesuv neohrožuje Litochovice, vedle rozestavěné dálnice ale poškodil i železniční trať mezi stanicemi Dobkovičky a Radejčín spojující Lovosice a Teplice. Škody vznikly i v lomu Dobkovičky. Dokud se sesuv nepřestane pohybovat, není prakticky možné do něj jakkoli zasahovat. Podle prvních odhadů se sesulo asi 500 000 metrů krychlových hmoty.