Na rozvodněné řeky se nesmí, rozhodlo povodňové ústředí

Praha – Počínaje dneškem platí zákaz plavby na všech tocích a vodních plochách, kde hydrometeorologové hlásí druhý a třetí stupeň povodňové aktivity. Rozhodly o tom Ústřední krizový štáb a Ústřední povodňová komise. Podle premiéra Petra Nečase tak reagují na nezodpovědné chování lidí, kteří se i navzdory výstrahám vydávají na rozvodněné řeky; v důsledku povodní zemřelo jedenáct lidí, několik z nich při sjíždění divoké vody. Zákaz se nevztahuje na záchranné a likvidační práce.

„Ústřední povodňová komise zakazuje plavbu všech plavidel na všech vodních plochách v územích s vyhlášeným druhým a třetím stupněm povodňové aktivity,“ informoval předseda centrální povodňové komise a ministr životního prostředí Tomáš Chalupa s tím, že zákaz se nevztahuje na záchranáře, hasiče nebo lidi, kteří provádějí likvidační práce.

„Ukazuje se, že spoléhání na zdravý rozum a zodpovědné chování není možné,“ řekl k zákazu premiér Petr Nečas. „Porušení tohoto zákazu znamená přestupek, který může být postižen až 20tisícovou pokutou, a pokud dojde k ohrožení zdraví a života, má to až trestněprávní kvalifikaci.“

Nepřátel je víc - vedle vody i alkohol

Policie eviduje již jedenáctou oběť letošních záplav, včera v Otavě utonul padesátiletý Slovák, podle policejního prezidenta Martina Červíčka byl pravděpodobně pod vlivem alkoholu. Jeho tělo nalezli dnes ráno v Rabí, osm kilometrů od Sušice, kde do řeky spadl. Helikoptéra po něm včera večer pátrala marně dvě hodiny.

V minulých dnech museli záchranáři zasahovat také v Herbertově na Českokrumlovsku, s pěti mladíky se zde převrátil raft, dva se utopili. I tato skupina vodáků byla zřejmě opilá. Policie navíc stále pátrá po čtyřech pohřešovaných vodácích, dva z nich se převrátili na raftu v okolí Hlásné Třebaně na Berounsku.

Výstraha před dešti trvá, stejně tak povodňové ohrožení

Povodňové ústředí rovněž potvrdilo platnost výstrahy před intenzivními dešti. Pršet má na většině území s výjimkou Karlovarského kraje, déšť podle meteorologů ustane až v úterý.

„Předpokládáme, že srážkové úhrny dosáhnou při trvalých srážkách na jihozápadě Čech a v Beskydech 10 až 35 milimetrů a v bouřkách na jihu a východě Čech, na Moravě a ve Slezsku spadne ojediněle kolem 40 milimetrů srážek,“ uvedla meteoroložka z ČHMÚ Pavla Skřivánková s tím, že v povodňových oblastech hrozí kvůli podmáčení půdy a poryvům větru vyvracení stromů. Lokálně může dojít i k sesuvům půdy.

Ve Středočeském, Plzeňském, Jihočeském a Ústeckém kraji kvůli srážkám platí od dnešních 12:00 povodňové ohrožení s extrémním stupněm nebezpečí. V Praze je vyhlášena povodňová pohotovost. Největší vzestupy hladin lze podle meteorologů očekávat na tocích v povodí Berounky, Otavy, Lužnice, horní Vltavy a na jejích přítocích. S velkou pravděpodobností zde budou místy opět překročeny druhé a třetí povodňové stupně.

Vzestupy jsou pravděpodobné i na podhorských tocích v oblastech Moravy a Slezska s dosažením prvního povodňového stupně. Na dolním toku Vltavy a na dolním Labi se pokles hladin postupně zpomalí či přechodně zastaví.