Doležel si za „pět na stole v českých“ odnesl dvouletou podmínku

Praha – Bývalý tajemník českých premiérů Zdeněk Doležel odešel od pražského městského soudu s dvouletým podmíněným trestem za přijetí úplatku v kauze „pět na stole v českých“. Obžaloba vinila Doležela z toho, že žádal po polském lobbistovi Jacku Spyrovi pětimilionový úplatek za to, že ovlivní privatizaci Unipetrolu. Rozsudek zatím není pravomocný, státní zástupkyně i Doležel si ponechali lhůtu pro odvolání.

Podle trestního senátu Doležel v roce 2005 na schůzce se Spyrou žádal o úplatek, za což mu nabízel informace, které mohly zvýhodnit při privatizaci Unipetrolu společnost Seta, za kterou Spyra lobboval. Několik setkání obou mužů natočila skrytou kamerou a odvysílala televize Nova. Na jednom záznamu řekl Doležel Spyrovi, že „bude na stole pět“. Po Spyrově otázce, zda „v českých“, bývalý tajemník souhlasil.

Doležel s obviněním nesouhlasí. Tvrdí, že se sice se Spyrou scházel, ale o privatizaci Unipetrolu se s ním rozhodně neradil. Podle někdejšího tajemníka šlo v nahrávce o kódovanou řeč, na které se se Spyrou dohodli. Měla prý označovat stupeň důležitosti jejich jednání. Formulace „pět na stole“ tak podle Doležela znamenala účast českého premiéra. Tuto verzi ovšem soud neuznal: "Obhajobu obžalovaného o výroku 'bude na stole pět' trestní senát nepřijal. Byl to právě obžalovaný, který si jako první a opakovaně sám řekl o odměnu za případné sdělené informace," uvedla mluvčí pražského městského soudu Martina Lhotáková.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Případ řeší česká justice několik let. Doležel si už dříve vyslechl dva osvobozující rozsudky, odvolací senát vrchního soudu je však zrušil a kauzu vrátil k novému projednání. Při posledním vrácení navíc nařídil, aby případ řešil jiný trestní senát. Ten teď uznal Doleželovu vinu, trestný čin ovšem překvalifikoval z podvodu na přijetí úplatku. „Jsem naprosto nevinný, já se musím zorientovat ve sdělení, který jsem dneska slyšel. Neumím si ho přeložit. Je to to nejhorší, co jsem mohl očekávat,“ uvedl po rozsudku Doležel.

Podle soudkyně Silvie Slepičkové senát při výměře trestu zohlednil zejména to, že se událost odehrála už před delší dobou, že byl Doležel do té doby bezúhonný, a právě i fakt, že úplatek nikdy neobdržel. Soud mu tak uložil nejnižší trest, Doleželovi totiž hrozilo až osm let vězení. Podmíněně ho odložil na pět let.