Češi se chystají za mříž k Torubarovovi, musí jim ale dát souhlas

Praha/Moskva – Česká diplomacie má zájem navštívit ruského podnikatele Alexeje Torubarova ve volgogradské vazební věznici a ověřit, v jakých podmínkách zde stíhaný muž přežívá. Návštěvu Česku v minulých dnech nabídla ruská prokuratura, tuzemské lidskoprávní organizace totiž volgogradské vazební podmínky kritizovaly. S návštěvou českých diplomatů ale musí souhlasit i sám Torubarov; ten v Česku žádal o azyl, v ruském vězení skončil poté, co ho Praha vydala Moskvě ke stíhání za podvod.

„Bude navštíven, aby se zjistilo, v jakých podmínkách se nachází a zda jsou plněny podmínky jeho vydání do Ruska,“ informoval ministr spravedlnosti Pavel Blažek s tím, že čeští diplomaté by mohli vězně zkontrolovat nejdříve za měsíc.

Ruská prokuratura musí cestu českých diplomatů do volgogradské vazby ještě odsouhlasit, to by ale už měla být jen formalita. S návštěvou musí souhlasit i vězněný podnikatel. „V okamžiku, kdy je ve vězení, tak je to pochopitelně on, kdo přijímá návštěvu, takže bude muset také autorizovat nás, abychom se s ním mohli setkat,“ informoval český chargé d'affaires v Moskvě Martin Klučar.

Alexej Torubarov byl v Rusku obviněn z vydírání důstojníka tajné služby a podvodů, sám naopak tvrdil, že jej vydírala ruská tajná služba, policie a mafie; české ministerstvo spravedlnosti ale v souvislosti s Torubarovovým stíháním výslovně jmenuje pouze obvinění z podvodu.

V České republice žádal Torubarov o azyl, na základě mezinárodního zatykače ale skončil ve vazbě. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) pak rozhodl o vydání, jemuž se 2. května na poslední chvíli snažilo zabránit několik členů vlády – ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) dal cisternou zablokovat letadlo; Torubarov ale nakonec odletěl, po příletu z Prahy do Moskvy byl eskortován do volgogradské káznice.

Negativně se k Torubarovově vydání stavěla lidskoprávní organizace Pomoz jednomu člověku. „My jsme toho člověka vydali ve špatném fyzickém stavu a máme informace od jeho syna, že žádné léčení, žádné léky nedostává,“ zdůraznila předsedkyně organizace Pomoz jednomu člověku Jana Demeterová.

Organizace také kritizovala podmínky, které podle ní panují v ruské justici. Obává se korupce a zmanipulování Torubarovova případu. Podle ní může ruskému podnikateli ve volgogradské vazbě hrozit i fyzické násilí. Podle informací ministerstva spravedlnosti však dosud jeho advokáti Koršunov a Iseckij podmínky vazby nenapadli.

Reportáž o Alexeji Torubarovovi (zdroj: ČT24)