Podvodný lékař prodává neexistující lék, tiskne si vlastní krabičky

Praha - Před měsícem přinesla ČT fakta o podnikání podvodného lékaře působícího v Praze. Vasily Klyuev, původem z Ruska, vede bez povolení od roku 2010 onkologickou a imunologickou ordinaci v centru Prahy. Letos v březnu byl obviněn Policií ČR z neoprávněného podnikání, není členem České lékařské komory (ČLK), přesto dál léčí onkologické pacienty, a to neregistrovanými léky. ČT nyní zjistila, že pozměňuje obaly a názvy léků, aby je mohl prodávat dráž. Klyuev to navíc vůbec nepopírá. Kauzou se zabývala Kateřina Hrochová z Reportérů ČT.

„Lék Abnoba Viscum objednáváme v lékarně v Německu v Drážďanech, pacienti to vyzvedávají sami, nebo to můžu vyzvednout já nebo někdo z mých kolegů a přivézt do Prahy,“ řekl na kameru Klyuev. Individuální dovoz léků mimo schválené distributory či lékárny je však v Česku zakázán. Podle Klyuevovy bývalé zdravotní sestry si navíc falešný lékař pro tento lék nechával vyrábět pozměněný přebal pod názvem Abnoba Viscum Kompozitum s tím, že jde o speciálně vyrobený lék. Rozbory však ukázaly, že je totožný s původním lékem.

Lék Abnoba Viscum k podpůrné léčbě onkologických pacientů vyrábí německá firma Abnoba GmbH. Společnost potvrdila, že lék s názvem Abnoba Viskum Kompozitum neexistuje, jedná se tedy o padělek. „Injekční léčivo Abnoba Viskum není možné změnit. Pokud by bylo dodatečně do ampulí něco přidáno, mohlo by dojít k ohrožení života pacienta,“ varuje jednatel firmy Michel Barkhoff. Na klinice ve městě Öschelbronn, kde údajně Klyuev lék na míru objednává, jej podle firmy nikdo nezná osobně ani z doslechu.

Léky „na míru“ v nové krabičce

První, kdo upozornil na neexistující lék, byla Ukrajinka Anna Achkas, která měla u Klyueva několik měsíců pracovat jako sestra, aniž měla jakékoliv zdravotní vzdělání. Údajně byla také svědkem toho, jak neexistující lék vznikal. „Kupoval krabičku deseti ampulí, zabalil každou ampuli zvlášť, přelepil nálepkou a dával do bublinkové obálky, a pak prodával jako výjimečnou objednávku z Německa na své jméno,“ uvedla Achkas. Aby měla Achkas důkazy pro svá tvrzení, vzala z ordinace jednu ampuli s příbalovým letákem.

Ordinace v Jeruzalémské 11
Zdroj: ČT24

Zmíněné důkazy pro ČT posoudil i německý výrobce originálního léku. „Našli jsme mnoho odlišností. Byla změněna etiketa ampule, etiketa balení a příbalový leták. Na etiketě ampule bylo změněno jméno preparátu, číslo šarže, trvanlivost výrobku byla prodloužena o šest měsíců. Byl změněn popis velikosti balení z osmi na jednu ampuli, popis složení preparátu. Do popisu byly přidány další účinné látky,“ sdělila společnost Abnoba. Za ampuli, která stojí v přepočtu 216 korun, pak podle policie pacienti platili Klyuevovi tisícikoruny.

Achkas tvrdí, že příbalové letáky si Klyuev nechával tisknout v grafickém studiu u jisté paní Olgy. Na zmíněné adrese skutečně sídlí grafické studio a podle výpisu z obchodního rejstříku je jeho jednatelkou Ruska s křestním jménem Olga. Ta přiznala, že Klyuev je jejím klientem, další informace však odmítla poskytnout.

Podvodný lékař z Ruska a jeho kouzla s léky (zdroj: ČT24)

Jelínek: Achkas neměla být stíhána

Když Achkas před rokem na podvod před rokem upozornila policii a jednoho z pacientů, Klyuev na ni podal trestní oznámení a Achkas skončila na měsíc ve vazbě. Zatím nepravomocně byla také odsouzena podmíněně na půl roku za porušení tzv. listovního tajemství. „Orgány činné v trestním řízení výrazně přecenily společenskou škodlivost jejího jednání a nevzaly dostatečně na zřetel motiv. Tato osoba podle mého názoru být stíhána neměla,“ řekl ČT vedoucí Katedry trestního práva na Univerzitě Karlově v Praze Jiří Jelínek.

Pokud by byla Achkas definitivně odsouzena, přestože upozornila na možný podvod na pacientech, bude mít problém s prodloužením víza, a tedy s dalším pobytem v Česku. Klyuev k dnešnímu dni čelí jen obvinění z neoprávněného podnikání. Mluvčí policie to připisuje celkové komplikovanosti případu.