ČT odvysílá benefiční koncert na pomoc po povodních

Praha - Česká televize s Českou filharmonií se rozhodly aktivně přispět na pomoc postiženým povodněmi. Ve středu 26. června odvysíláme v přímém přenosu na programu ČT2 od 20 hodin benefiční koncert, jehož výtěžek poputuje na veřejnou sbírku organizace Člověk v tísni. Do sbírky se budou moci zapojit i diváci, a to zasláním dárcovské DMS zprávy v průběhu večera. Na programu koncertu, který odehraje Česká filharmonie pod vedením dirigenta Jiřího Bělohlávka, jsou symfonie Wolfganga Amadea Mozarta a Antonína Dvořáka.

„Svou klíčovou úlohu zdroje aktuálních informací v době mimořádné události, jakou povodně bezpochyby jsou, už Česká televize naplnila. Teď nastává okamžik, kdy se budou napravovat škody a kdy bude potřeba každá pomoc. Rozhodli jsme se proto spojit síly s našimi dvěma silnými partnery – Českou filharmonií a společností Člověk v tísni – a přispět na pomoc postiženým ničivými povodněmi odvysíláním benefičního koncertu, jehož výtěžek má pomoci lidem v tíživé životní situaci, způsobené povodněmi,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák. 

„Česká filharmonie je vždy připravena pomoci potřebným. Platí to i v případě letošních povodní, kdy pořádáme mimořádný benefiční koncert. Šéfdirigent Jiří Bělohlávek, všichni hráči orchestru i sólista Jan Bartoš projevili svou přirozenou solidaritu tím, že se vzdali svých honorářů. Záštitu nad koncertem převzal ministr financí. S prosbou o podporu jsme společně s úspěchem oslovili především finanční sektor. Očekáváme výtěžek v řádu milionů,“ vysvětluje pozadí vzniku benefičního koncertu generální ředitel České filharmonie David Mareček.

Koncert se uskuteční v Dvořákově síni pražského Rudolfina 26. června od 20 hodin večer. Na programu je Mozartův Klavírní koncert d moll v podání klavíristy Jana Bartoše a Symfonie č. 8 G dur, op. 88 Antonína Dvořáka. 

V nouzi poznáš přítele – povodňové sbírky a koncerty fungují

Ničivé povodně si dosud vyžádaly deset obětí a napáchaly škody za desítky miliard korun. Lidé okamžitě zareagovali a začali zřizovat povodňové sbírky. Nejvíce peněz zatím vybrala neziskovka Člověk v tísni, k dnešnímu dni 19,3 milionu korun. V celé republice probíhají benefiční koncerty a další kulturní akce. Dnes na pražském Václavském náměstí v rámci koncertu Za zdravý rozum vystoupí například kapela Jedličkova ústavu The Tap Tap.

Šimon Ornest a Marián Bango hosty Studia 6 (zdroj: ČT24)

Umělci na podporu pořádají benefiční koncerty

Na Václavském náměstí v Praze se dnes v 19 hodin uskuteční Koncert za zdravý rozum. Účinkující ze zemí Visegradské čtyřky jím chtějí dokázat, že zdravotní handicap pro ně nepředstavuje žádnou bariéru. V rámci koncertu proběhne také sbírka na pomoc obci České Kopisty, kterou letošní povodně postihly. 

Mezi vystupujícími bude česká kapela studentů a absolventů Jedličkova ústavu The Tap Tap, která už patří mezi hudební stálice. Dále zazpívá slovenský nevidomý pěvec Marián Bango, jenž účinkoval v soutěži Česko-Slovensko má talent, nevidomá zpěvačka z Polska Patrycja Malinowská a zahraje i maďarský nevidomý klavírní virtuóz Mário Jánoki. Za projektem stojí české občanské sdružení TAP a slovenské Abrelo, které chce prostřednictvím hudby přiblížit veřejnosti svět handicapovaných umělců. Ti by měli podle sdružení pracovat a rozvíjet svůj talent i navzdory nepřízni osudu. 

Jak pomoci, kde se informovat

Už minulý týden vznikla facebooková skupina Povodně 2013 - Živě, která od té doby shromažďuje zprávy z různých zdrojů. S nabídkou pomoci se dobrovolníci mohou obracet na čísla 800100991 a 1234. Vzájemně se mohou lidé najít například na nově zřízené stránce Povodnovapomoc. Využít je možné také informace na burze solidarity místních samospráv, na mamjob.cz/povodne nebo na webu spojtese.cz. Dobrovolníci se mohou hlásit přes facebookovou skupinu: Povodeň 2013 - pomáháme Zoo Praha!.

Přehled záplavových humanitárních sbírek:  

  • ADRA, účet 34983498/0300, v.s. 391, dárcovská sms ve tvaru DMS ADRA na číslo 87777.
  • Český Červený kříž, účet 222885/5500, v.s. 111, dárcovská sms ve tvaru DMS CCK na číslo 87777 nebo on-line platební kartou.
  • Člověk v tísni, účet 72027202/0300, dárcovská sms ve tvaru DMS SOSPOVODNE na číslo 87777.
  • Diakonie českobratrské církve evangelické, účet 3596666 359/0800, v.s. 2013, dárcovská sms ve tvaru DMS POMOCPOVODNE na číslo 87777.
  • Charita ČR, účet 11998822/0800, dárcovská sms ve tvaru DMS CHARITAPOMOC na číslo 87777.
  • Armáda spásy, dárcovská sms ve tvaru DMS ARMADASPASY na číslo 87777.
  • Konto Bariéry, účet 17111444/5500, v.s. 0613, dárcovská sms ve tvaru DMS KONTOBARIERY na 87777.
  • Pražská zoo, účet 3070207/0100, dárcovská sms ve tvaru DMS ZOO + název druhu zvířete (např. DMS ZOO SLON)