ČSSD: Vláda ztratila legitimitu, žádáme Nečasovu demisi

Praha – Sociální demokraté považují zásah policistů Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) na Úřadu vlády za skandál, který nemá v historii ČR obdoby. Všechna podezření musejí být důkladně vyšetřena, policie má podporu strany. Kabinet Petra Nečase (ODS) zasadil podle ČSSD „drtivý úder politické kultuře“. Vláda ztratila legitimitu, a proto by měl premiér okamžitě podat demisi, která povede k pádu vlády. Předčasné volby by měly být vyhlášeny co nejdřív. Šéf ČSSD to prohlásil po jednání grémia strany.

Důvěra lidí v instituce klesne, varuje Sobotka

Sobotka upozornil na skutečnost, že jde o mimořádnou událost, jelikož ještě nikdy v historii země nedošlo k zatýkání nejbližších spolupracovníků předsedy vlády – navíc přímo v budově vlády. Podle předsedy sociální demokracie budou lidé zase o něco méně důvěřovat ve fungování ústavních institucí.

„Nemůžeme mít v čele premiéra, jehož nejbližší okolí je podezřelé z napojení na mafiánské struktury,“ prohlásil Sobotka s tím, že ve vládě zároveň nemůže být politická strana, která je opakovaně spojována prostřednictvím policejního vyšetřování s organizovaným zločinem. „Pokládáme situaci za mimořádně vážnou,“ konstatoval šéf ČSSD. Účast Nečase a ODS ve vládě podle něj ztratila tímto skandálem legitimitu.

Podle Dienstbiera bude mít kauza "zásadní politické dopady“

"Pokud policie a státní zastupitelství přikročily k takovým krokům, myslí si, že musejí jednat na základě velmi zásadních informací. Neumím si představit, že bez jasných důkazů by něco takového podnikly. To, že to je v nejbližším okolí premiéra, je tak zásadní informace už dnes bez ohledu na to, jak budou informace upřesněny, že si myslím, že to bude mít zásadní politické dopady. Obvinění budou padat, pokud už nepadla. Neumím si představit, že by tato vláda mohla pokračovat," konstatoval stínový ministr spravedlnosti Jiří Dienstbier.

Sociální demokracie
Zdroj: ČT24

O předčasných volbách chce ČSSD jednat i s prezidentem

Přední opoziční strana proto žádá okamžitou demisi předsedy vlády. Ta by přitom vedla v souladu s ústavou k odchodu celé vlády. Sociální demokraté chtějí zároveň udělat vše pro to, aby Nečasova vláda skončila co nejdřív a aby se v co nejbližším termínu konaly předčasné volby. O těch chce ČSSD diskutovat s parlamentními stranami i prezidentem Milošem Zemanem.

Prohlášení ČSSD k zásahu policie:

„Vyjadřujeme plnou podporu nezávislému a odpovědnému vyšetřování závažných trestních kauz ze strany policie a státního zastupitelství. Všechna podezření musejí být důsledně vyšetřena bez ohledu na postavení osob, kterých se týkají.“

Předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS) výzvy sociálních demokratů nepřekvapily. „Ani jsem nic jiného neočekávala, protože situace je vážná, a očekávala bych tudíž logický postup opozice,“ řekla Němcová s tím, že jak se bude vyvíjet situace dál, ukážou další hodiny. K zásadnějším rozhodnutím je ale podle Němcové nutné získat relevantní informace.

I další opoziční strany požadují demisi premiéra Petra Nečase a celé jeho vlády.

  • Podle předsedy Věcí veřejných Víta Bárty by měl premiér z kauzy vyvodit politickou zodpovědnost a okamžitě rezignovat i s celým kabinetem.
  • Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik vyzývá k hlasování o nedůvěře vládě hned, jak budou sdělena první obvinění.

Premiér zatím rezignovat odmítá, nemá k tomu prý důvod, protože nemá informace prokazující trestnou činnost svých spolupracovníků. Nečas to řekl ve své první reakci k zásahům Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), který zadržel některé z jeho spolustraníků i nejbližších spolupracovníků včetně šéfky jeho kanceláře Jany Nagyové.