Českou politickou scénu čeká náročný den

Praha - Druhým dnem dnes pokračuje kauza zásahu Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v nejvyšších patrech české politiky, při němž bylo zadrženo celkem osm lidí. Od rána startuje maraton schůzek prezidenta Zemana nejprve s policejním prezidentem a poté i s jednotlivými politiky včetně premiéra Petra Nečase. Ten by se měl k situaci blíže vyjádřit v projevu před poslanci v 11:30, kdy začíná schůze sněmovny. Půl hodiny předtím by měl proběhnout brífink ÚOOZ, který má sdělit bližší informace. Své stanovisko by mělo podat i olomoucké vrchní zastupitelství. Šéf tohoto úřadu Ivo Ištvan dnes pouze prozradil, že v souvislosti s razií bylo obviněno sedm lidí.

O aktuální situaci budou jednat také jednotlivá stranická předsednictva. Ze své zahraniční cesty by se dnes měl vrátit exposlanec Marek Šnajdr, který se podle svého advokáta ihned po návratu osobně dostaví na policii podat vysvětlení.

Prezident Miloš Zeman si na Hrad pozval kromě policejního prezidenta Martina Červíčka také premiéra Petra Nečase a předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku. Sejít se chce i s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS) a nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem. Na každou schůzku je podle kancléře Vratislava Mynáře plánovaná hodina a půl až dvě hodiny. Hlava státu chce podrobnosti o kauze znát přímo od nich, teprve pak se rozhodne o svých dalších krocích.

„Nejdůležitějším hráčem dnešního dne bude Miloš Zeman. Je vidět, že se na to těší. Myslím, že nemůže Petra Nečase podpořit,“ uvedl komentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo.

Nečas by měl policejní zásahy na svém úřadu i dalších místech vysvětlovat také na plénu sněmovny. On sám ale čeká upřesnění souvislostí a důvodů zásahů od policie. Dlouhodobé mlčení podle něj napomáhá šíření spekulací a polopravd. O dalším osudu jeho kabinetu budou jednat politické strany. Opozice žádá jako jediné řešení okamžitou demisi předsedy vlády a předčasné volby. Nečas to ale odmítá - zatím disponuje důvěrou stranického grémia a podporu mu vyslovila i koaliční TOP 09, která chce ovšem znát více podrobností.

„TOP 09 ví, že na tom policie s důkazy není tak dobře, a ví, že by se zátah mohl dotknout i jejich strany. Je natolik s touto vládou svázána a tvářit se, že s tím nemá nic společného, nepůjde,“ řekl Šídlo.  

ÚOOZ by dnes měl sdělit bližší informace o zásazích, které se vedle Úřadu vlády dotkly například také ministerstva obrany a pražského magistrátu. Další podrobnosti slíbil sdělit také olomoucký vrchní státní zástupce Ištvan. Ten ve čtvrtek hovořil o tom, že byla předána první obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby a dalších trestných činů. Zadrženo je podle něj „kolem osmi osob“.

Mezi zadrženými jsou šéfka Nečasovy kanceláře Jana Nagyová a vedoucí úřadu vlády Lubomír Poul, ředitel Vojenského zpravodajství Milan Kovanda i další příslušník této služby. Zadrženi byli podle médií také předseda Správy státních hmotných rezerv Ondrej Páleník, bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček a někdejší poslanečtí rebelové ODS Petr Tluchoř a Ivan Fuksa.

Právě poslední dva jmenovaní jsou podle serveru lidovky.cz zatíženi hypotékou na bydlení, a je tedy pravděpodobné, že v rámci své poslanecké rebelie nebylo v jejich zájmu si finančně pohoršit.

Jedním ze sledovaných byl i lobbista Ivo Rittig, dobrý známý špiček ODS, jehož jméno figurovalo u mnoha neprůhledných zakázek.

V kauze kolem loňské rezignace poslanců Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksy, aby mohl projít vládní daňový balíček, měl Rittig údajně roli financiéra. Podle policejních dokumentů sjednával s premiérovou pravou rukou Janou Nagyovou odměnu za odchod rebelů ze sněmovny. Zda to bylo jen formou míst ve státních firmách, nebo i předání peněz, zatím není jasné. 

Zdroj: MfD

„Pokud by se potvrdilo, že se Jana Nagyová osobně podílela na úplatcích pro bývalé poslance ODS, kteří opustili loni sněmovnu, aby umožnili přežití Nečasovy vlády, je jasné, že Petr Nečas tam dál zůstat nemůže,“ komentoval Jindřich Šídlo.

Spekulovalo se i o tom, že mezi zatčenými je bývalý poslanec a exnáměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr (ODS). Politik však uvedl, že je na plánované pracovní cestě. Podle jeho právníka Lukáše Trojana ho však detektivové kontaktovali a dnes se okamžitě po svém návratu do Prahy dostaví na policii, aby podal vysvětlení.

Český tisk: Konec Nečase a velkých stran?

Také tuzemské deníky dnes ve svých komentářích analyzují včerejší události na Úřadu vlády. Podle Hospodářských novin Nečasovi nezbývá nic jiného než demise. „Čím dřív mu to dojde, tím lépe pro něj i celou zemi,“ píše komentátor. Je totiž prý „dost nepravděpodobné“, že by policie spustila razii takovýchto rozměrů bez pádných důkazů.

Podle Lidových novin by Nečas nemohl svůj post nadále udržet v případě, že by se potvrdilo podezření z trestné činnosti šéfky jeho kabinetu Nagyové.

Podle MF Dnes může „vynesení tolika špíny na světlo“ zcela proměnit podobu české politické scény. Voličům by už mohla dojít trpělivost se stranami větších formátů a mohli by se začít uchylovat k „politickým skupinám Babišova či Janečkova typu“.

Také podle deníku E15 kauza může působit jako jakýsi katalyzátor „okamurovsko-babišovsko-janečkovského politického proudu“.