Nemocnicím chybí krev, noví dárci se nehrnou

Praha - Dárců krve v Česku neustále ubývá. Loni jich bylo o 8,5 tisíce méně než v roce 2011. Lidé v registrech stárnou a na odběry přichází stále menší množství mladých lidí. Krev přitom pomáhá třeba onkologickým pacientům nebo při těžkých porodech. A právě na dnešek pak připadá světový den dárců krve.

Nemocnicím chybí hlavně minusové krevní skupiny, především univerzální nula minus. „S přibývajícími nemocemi musí někteří stabilní dárci ukončit dárcovství krve a snížený zájem nových, mladých dárců nestačí vyrovnávat tento přirozený úbytek,“ vysvětluje vedoucí lékař hematologicko-transfuzní oddělení Nemocnice Prostějov Jiří Šlézar. 

Právě to je podle lékařů největší problém. Loni se pro darování krve rozhodlo o 600 prvodárců méně než v roce 2011. Nově se do registru přihlásilo přes 28 tisíc lidí. Jeden odběr znamená 450 až 470 mililitrů krve. Ta se používá nejenom při operacích, ale i při výrobě léků nebo třeba léčbě otrav a popálenin. 

Dárcovství krve (zdroj: ČT24)

Přitom pacient po vážném úrazu na sále spotřebuje i desítky litrů krve. Při plánované operaci srdce zase mají operatéři v záloze necelé dva litry. Aby byla situace ideální, na seznamy dárců by lékaři potřebovali připsat přes sto tisíc lidí.