Osud vlády má v rukou koalice

Praha – Na Úřadu vlády začala série schůzek, kde se řeší budoucnost vlády. Ve 21:30 se v sídle vlády sešli zástupci koaličních stran, už od devíti jedná i grémium ODS, tedy nejužší vedení strany. Premiér Petr Nečas chtěl se spolustraníky zřejmě ještě probrat návrhy na řešení krize, které uslyší od koaličních partnerů. Hovoří se například o variantě, že by Nečas podal demisi a v čele kabinetu ho nahradil ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS). Z ústavy v takovém případě vyplývá, že by museli zároveň skončit i všichni ministři. Kuba by tedy musel kabinet znovu poskládat.

Premiér dorazil do sídla vlády přímo z letiště po návratu z jednání visegrádské skupiny ve Varšavě. Z dalších občanských demokratů jsou ve Strakově akademii 1. místopředseda strany Martin Kuba, předseda poslaneckého klubu Marek Benda, šéfka Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová, místopředsedové strany Tomáš Chalupa a Jiří Pospíšil, ministři dopravy Zbyněk Stanjura a zemědělství Petr Bendl. Dorazili i bývalý primátor Prahy a šéf pražské organizace ODS Bohuslav Svoboda a místopředseda Senátu za ODS Přemysl Sobotka.

Za LIDEM na koaliční jednání přišel ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský, šéfka strany a vicepremiérka Karolína Peake a místopředsedkyně LIDEM Dagmar Navrátilová. Za TOP 09 dorazil předseda strany Karel Schwarzenberg, ministr financí Miroslav Kalousek a šéf hnutí STAN a poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Premiér Petr Nečas na setkání zemí Visegrádské skupiny.
Zdroj: Jakub Dospiva/ČTK

Detaily večerní koaliční schůzky strany tajily, TOP 09 chce ale mít záruku, že bude zachována pomoc lidem postiženým povodněmi a že i nadále bude naplněn program vlády rozpočtové odpovědnosti. „Máme řadu konkrétních návrhů, se kterými jdeme na jednání, tak, aby byly naplněny tyto priority,“ řekl ČT ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg by si přál, aby se koalice udržela. Situace se ale podle něho stále mění. Na způsob, jakým Nečas krizi řeší, má odlišný názor, ale považuje za nutné zachovat loajalitu. Vše chce premiérovi říct při osobním setkání na večerní schůzce.

Nečas: Žádná politická funkce není doživotní

Výsledkem koaličního jednání může být dohoda, že vláda v demisi ještě připraví rozpočet na rok 2014, který má být do sněmovny předložen na konci září. Pravděpodobnější je ale varianta, že premiéra Nečase vystřídá někdo jiný, ve hře je například ministr Martin Kuba (ODS). Prezident by ho mohl sestavením vlády pověřit. Argumentem pro jsou právě povodně a boj s ekonomickou krizí. Nečas už navíc během dne v Polsku řekl, že žádná politická funkce není doživotní: „Budeme jednat. Podstatou politiky je jednání. A podstatou politiky je také, že žádná funkce není doživotní. Takže takto jsem k tomu vždycky přistupoval.“

V případě výměny premiéra by byly zřejmě splněny i požadavky strany LIDEM. Její předsedkyně, vicepremiérka Karolina Peake v pořadu Otázky Václava Moravce řekla, že stranické složení současné koalice, tedy ODS, TOP 09 a její strany, udržitelné je. Naznačila však, že by to byla staronová koalice bez šéfa ODS Petra Nečase v jejím čele. „Nám záleží na věcech, které jsou v Poslanecké sněmovně, ať už je to zákon o úřednících, zákon o financování politických stran nebo shodou okolností zákon o státním zastupitelství,“ uvedla. Pokud by se sněmovna rozpustila, všechny výše zmíněné zákony by spadly pod stůl.

Kauza Nagyové tématem Událostí (zdroj: ČT24)

Premiér čelí silnému politickému tlaku kvůli čtvrtečnímu zásahu ÚOOZ na Úřadu vlády, po němž vyšlo najevo, že šéfka jeho kanceláře Jana Nagyová neoprávněně úkolovala vojenskou rozvědku. Nejvyšší stranický orgán (výkonná rada) se kvůli špionážní aféře sešel naposledy v pátek a ještě před jednáním zaznívaly z regionálních reprezentací strany hlasy, které volaly po Nečasově konci. Premiér nakonec svou pozici v čele strany uhájil v poměru 2:1. Proti Nečasovi se ale staví zástupci Jihočeského, Plzeňského, Karlovarského a nebo Středočeského kraje.

Krajští zástupci ODS mají pohotovost

Premiér už během dne uvedl, že se výkonná rada ODS nakonec dnes večer nesejde, krajští zástupci strany ale mají být v pohotovosti, aby v případě nutnosti byli připraveni přijet okamžitě do Prahy. Další jednání výkonné rady ODS je jinak plánováno na úterní ráno před hlasováním Poslanecké sněmovny, kde se opozice pokusí vyslovit Nečasovu kabinetu nedůvěru. Kuba v OVM zdůraznil, že je nutné vyslyšet hlas regionů. „Každý, kdo byl na výkonné radě, ví, že jednání nebylo jednoduché a jednotné. Řada lidí v ODS vnímá vážnost situace, ODS není naivní stranou. Úkolem ODS je přinést reálná řešení.“

Aféra Nagyové: Rozsáhlá razie Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) začala ve čtvrtek v hlavním městě i na jiných místech Česka. Celkem bylo zadrženo osm lidí včetně šéfky Nečasovy kanceláře Jany Nagyové - sedm z nich je ve vazbě, jeden je stíhán na svobodě. Později vyšlo najevo, že si Nagyová u Vojenského zpravodajství neoprávněně objednala sledování premiérovy ženy Radky. Měla rovněž domlouvat posty pro tři rebely z ODS, kteří opustili poslanecká křesla, a umožnili tak sněmovně na konci roku schválit balíček daňových změn – policie tento krok klasifikovala jako korupci. Nagyová rovněž měla být v kontaktu s pražským lobbistou Ivo Rittigem, v jehož domě policisté rovněž zasahovali; právě pražské podnikatelské prostředí stálo ve středu policejního zájmu.