Co dál s obviněnými? Páleník a Boček skončí, o Kovandovi rozhodne Picek

Praha - Po šéfce kabinetu premiéra Jany Nagyové by měl ze státní správy odejít i ředitel Správy státních hmotných rezerv Ondrej Páleník. Ministr průmyslu Martin Kuba České televizi řekl, že navrhne vládě jeho odvolání. Ministr dopravy Zbyněk Stanjura pak prozradil, že chce nechat odvolat i člena představenstva Českých drah Romana Bočka. Bývalý poslanec ODS Marek Šnajdr se podle svého advokáta vzdá funkce předsedy dozorčí rady Čepra, kterou mu měl nabídnout sám ministr financí Miroslav Kalousek. O osudu Milana Kovandy by se mělo rozhodnout do úterka.

Policie viní tříhvězdičkového generála ve výslužbě a šéfa Státních hmotných rezerv Ondreje Páleníka z toho, že šéfce Nečasova kabinetu Janě Nagyové pomáhal sledovat premiérovu manželku Radku a další dva lidi. Soud poslal Páleníka do vazby a pro ministra průmyslu a obchodu Martina Kubu je to důvod k tomu, aby navrhl vládě jeho odvolání. „V téhle chvíli mi spíše připadá, že ne a že bude třeba tuto pozici změnit. Zvlášť, když se Státní hmotné rezervy podílejí na zajištění škod po povodních,“ odpověděl Kuba ČT na otázku, zda je podle něj udržitelné, aby Páleník zůstal ve své funkci, když je ve vazbě.

Po Janě Nagyové je tak Páleník už druhým aktérem kauzy bývalé šéfky Nečasova kabinetu, který bude muset odejít ze své funkce. Dalším, kdo by měl ve funkci skončit, je člen představenstva Českých drah Roman Boček. Ministr dopravy ho hodlá nechat vyměnit. „V současné době je pan Boček ve vazbě, tudíž nemůže vykonávat své povinnosti, které má jako člen představenstva Českých drah,“ řekl Stanjura.

Fuksu, Tluchoře a Šnajdra zatím koalice odvolat nehodlá, Šnajdr hodlá odejít sám

Naopak exposlance Ivana Fuksu, Petra Tluchoře a Marka Šnajdra zatím koalice z jejich postů odvolávat nehodlá. Ministr financí, který Fuksu nechal dosadit do Českého aeroholdingu, dnes řekl, že nevidí k jeho odchodu důvod. „Já myslím, že je možné ctít presumpci neviny a počkat na průběh vyšetřování,“ komentoval situaci Kalousek.

Šnajdr ale dnes vzkázal, že by mohl odejít z vedení dozorčí rady Čepra. „Marek Šnajdr zvažuje, respektive sdělil, že opustí post předsedy dozorčí rady společnosti Čepro. A pokud jde o VZP? O tom zatím nebyla řeč,“ řekl ČT Šnajdrův advokát Lukáš Trojan.

Šnajdr spolu s Petrem Tluchořem nesjpíš tak i nadále budou pobírat desetitisícové měsíční odměny. Koalice totiž zatím jejich výměnu nechystá. Podle Kuby právě to je jedna z věcí, která patří na koaliční jednání. Opozice už předem říká, že hodlá odchod Šnajdra a Tluchoře z VZP navrhnout. „Pokud to nenavrhne ODS, pak to, předpokládám, navrhne sociální demokracie,“ řekl šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka.

O případném odvolání Petra Tluchoře a Marka Šnajdra ze správní rady VZP by mohla sněmovna hlasovat už na své příští schůzi.

O Kovandovi by mělo být jasno do úterka

Zásadní selhání vojenské zpravodajské služby, kterou ke sledování lidí využila ředitelka kabinetu premiéra Jana Nagyová, bude v úterý řešit sněmovní komise pro kontrolu vojenského zpravodajství. Do úterý by už také mělo být jasné, jak se k věci postaví ministr obrany Vlastimil Picek. Ten už má od kriminalistů dokumenty k případu. Je možné, že obviněného šéfa rozvědky Milana Kovandu dočasně odvolá z funkce, další variantou je, že by Kovanda na post rezignoval.

Prezident Václav Klaus povýšil 8. května na Pražském hradě Milana Kovandu do hodnosti brigádního generála.
Zdroj: ČT24
  • „Ministr obrany obdržel včera v podvečer od ÚOOZ oficiální podklady k případu dvou obviněných příslušníků Vojenského zpravodajství. Nyní si je chce důkladně prostudovat,“ dodal k věci Jan Pejšek, mluvčí ministerstva obrany.

Pověřit vojenskou zpravodajskou službu k tomu, aby zjistila důležité informace, popřípadě nasadila nejmodernější techniku ke sledování lidí, může jen vláda a prezident - ten navíc vždy s jen vědomím kabinetu. V případě Jany Nagyové, která nechala sledovat tři lidi z blízkosti premiéra Nečase, došlo k zásadnímu porušení pravidel a selhali i vysoce postavení vojenští zpravodajové.

V případu sledování hrály svou roli přátelské vztahy

Podle kriminalistů v případu sledování vojenskou kontrarozvědkou jsou klíčové přátelské vztahy a loajalita. Jana Nagyová měla vždy blízko k bývalému šéfovi Vojenského zpravodajství Ondreji Páleníkovi, ten zase k současnému řediteli rozvědky Milanu Kovandovi. On nakonec také dal zelenou ke sledování tří lidí včetně premiérovi ženy. „Vliv Páleníka tam je zcela určitě a poměrně dost významný, bez toho by to určitě neudělal, tak jak já znám generála Kovandu,“ komentoval v rozhovoru pro ČT situaci Jiří Šedivý, bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR.

  • Miroslav Krejčík, bývalý šéf Vojenského zpravodajství: "V zásadě udělali něco, co vojenské zpravodajství nesmí dělat… Ne, že mohli odmítnout, měli odmítnout a museli odmítnout."

Milan Kovanda se ke sledování přiznal a kriminalistům vše popsal. To byl také jeden z důvodů, proč je vyšetřován na svobodě. „On měl za to, že v té věci jedná v zájmech České republiky,“ dodal k výslechu Kovandův advokát Jiří Matzner. 

Aféra kolem Jany Nagyové: Sedm lidí ve vazbě, jeden stíhán na svobodě 

  • Premiér Nečas čelí politické krizi po rozsáhlé policejní akci, která kromě jiného znamenala zatčení jeho spolupracovnice Jany Nagyové. Nagyová čelí v jednom případě, který se týká kauzy tří někdejších rebelů za ODS, obvinění z podplácení. Měla domlouvat posty pro „rebely“ z ODS, kteří opustili poslanecká křesla, a umožnili tak sněmovně na konci roku schválit balíček daňových změn - výměnou za odchod ze sněmovny jim nabízela posty ve firmách se státní účastí.
  • Ve druhém případě je žena, které hrozí až pět let vězení, obviněna z organizování zneužití pravomoci úřední osoby. Kvůli soukromému zájmu prý nechala vojenské zpravodajce sledovat trojici osob, mezi kterými byla Nečasova manželka Radka, dále zaměstnankyně a řidič Úřadu vlády, bez nutného zákonného souhlasu ministra obrany. Obviněni jsou také bývalý šéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník, jeho nástupce Milan Kovanda a další ze zpravodajců.
  • Sedm obviněných je nyní ve vazbě, na svobodě je stíhán Kovanda, který se ke sledování doznal.