Němcová: Odchod Nečase byl požadavkem koaličních partnerů

Praha - Pozadí včerejšího rozhodnutí Petra Nečase rezignovat na post premiéra poodkryla předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová (ODS). Představitelé koaličních stran podle ní včera přijeli na jednání s jasnou podmínkou – chtějí zachovat vládu na půdorysu současných koaličních stran, osoba Petra Nečase v jejím čele ale nepřipadá v úvahu. „Bylo to podmínkou našich koaličních partnerů,“ uvedla Němcová.

„Rozhodnutí Petra Nečase mě úplně nepřekvapilo, dynamičnost vývoje k tomu vedla. Že bych tím byla zaskočená, to jsem tedy nebyla,“ uvedla Němcová. A se svým odchodem podle ní už před koaličním jednáním počítal i premiér. „Jestli přišel už rozhodnut, to nevím, ale určitě s tím počítal,“ řekla předsedkyně sněmovny. Po vyslovení požadavku na jeho rezignaci se prý Nečas rozhodl téměř okamžitě.

Co dál? Ve shodu koaličních partnerů věří Němcová i Gazdík

„Já osobně se přikláním k tomu, aby nebyly předčasné volby a aby mohla vláda dál v nějaké podobě fungovat,“ shrnula svá očekávání Němcová. Na jméno nového premiéra je podle ní ale ještě brzy, první návrhy padnou na dnešním setkání širšího vedení ODS.

Na tom, že by jméno nového premiéra měla přinést ODS, se přitom shodují i další koaliční strany. „V koalici panuje shoda na tom, že by nástupce Petra Nečase měl být z ODS,“ uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Petr Gazdík. Vybraná osobnost je přitom podle Gazdíka zásadní i pro další rozhodování prezidenta Miloše Zemana o tom, zda jmenovat staronovou vládu. „Postup prezidenta je obrovská otázka, bude to záležet i na jméně, které ODS přinese,“ řekl Gazdík. „V případě, že by prezident s tímto postupem nesouhlasil, je dohoda o předčasných volbách otázkou několika dnů,“ nastínil už včera druhou možnost Gazdík.

Premiér Petr Nečas včera oznámil, že dnes podá demisi na post předsedy vlády, hodlá skončit i ve funkci předsedy ODS. Oznámil to po jednání grémia ODS. Dnes se sejde i širší vedení ODS, které rozhodne o dalším postupu. Občanské demokraty také čeká vyjednávání s prezidentem Milošem Zemanem. V úterý se setká vedení TOP 09 a LIDEM.