Zeman ovlivní výběr nového premiéra, nemusí to být šéf ODS

Praha – Poté, co premiér Petr Nečas včera oznámil svou demisi, se pozornost obrací na Hrad. Nejen proto, že tam dnes premiér ponese svou demisi, ale hlavně proto, že prezident je klíčovou osobou pro jmenování nové vlády. Prezidentův kancléř Vratislav Mynář nevyloučil, že prezident vládu nakonec jmenuje, stejně jako nevyloučil ani angažmá prvního místopředsedy ODS a ministra průmyslu Martina Kuby. Podle politologa Lubomíra Kopečka to ale příliš pravděpodobné není. „Stávající prezident ve své kampani tvrdil: Stop této vládě. Že by teď jmenoval vládu ODS, navíc v čele s Kubou se mi zdá nepravděpodobné,“ myslí si Kopeček.

  • „Zeman bude mít zájem v tom, aby nebyl spojován s tím, že udržel stávající koalici u moci,“ řekl Kopeček.

Nový premiér a předseda ODS nemusí být ta samá osoba

Pokud jde o osobu nového premiéra, podle Kopečka jím vůbec nemusí být nástupce Petra Nečase v čele ODS. „Já bych neřekl, že post předsedy ODS a premiéra jde v souladu, máme-li jako významného hráče Miloše Zemana,“ uvedl Kopeček.

Právě kvůli postojům prezidenta nepokládá politolog za příliš pravděpodonou ani nominaci Martina Kuby. „Nejde ani tak o vztah Zeman - Kuba, ale o to, že by Zeman pověřil vlivného politika a místopředsedu ODS,“ řekl Kopeček. Předpokládá, že ODS nakonec na premiéra nominuje „politika z druhé ligy“, nebo někoho s ODS jen volně spojeného.

Rozhovor s Vratislavem Mynářem (zdroj: ČT24)

Mynář: Zeman není tím, kdo by rozpouštěl sněmovnu

„Prezident může na politiky zapůsobit, ale nemůže dávat dohromady hlasy, které rozpustí sněmovnu,“ upozornil v reakci na dřívější prezidentovu kritiku současné koalice v rozhovoru pro Lidové noviny prezidentův kancléř Vratislav Mynář. Prezident podle něj není kategorický, přijatelné jsou pro něj předčasné volby, stejně jako variantu vlády na základech současné koalice i vlády úřednické.

Mynář nevyloučil, že prezident vládu nakonec jmenuje, stejně jako nevyloučil ani angažmá prvního místopředsedy ODS a ministra průmyslu Martina Kuby. Ten navíc jako ministr průmyslu se Zemanem spolupracuje a účastnil se i několika společných zahraničních cest. „To, jestli s námi pan Kuba někam cestoval, nebo ne, nemá vliv na to, zda ho pan prezident pověří sestavením vlády, nebo ne,“ řekl Mynář LN, zároveň upozornil i na významnou pozici Kuby v ODS.

Za sebe pak Mynář kritizuje i ČSSD. „Teď mluvím za sebe jako za Vratislava Mynáře, ale chybí mi trochu statečnosti předsedy ČSSD při odpovědnosti za překlenovací období do případných předčasných voleb,“ řekl Mynář.

Ještě předtím, než Nečas v neděli večer oznámil, že dnes rezignuje, se nechal Martin Kuba slyšet, že pokud ho strana vyzve, je připraven převzít funkci premiéra. „Pokud bych byl vyzván, tak musím být připraven a jsem připraven tu odpovědnost nést,“ odpověděl ministr Kuba na otázku, jestli by vládu vedl.

Podle zástupců koalice by se mělo pokračovat v klíčových úkolech dosavadní vlády až do řádných voleb v květnu 2014. Že bude nezbytné vyjednávat i s prezidentem, který bude nového předsedu vlády jmenovat, si uvědomuje i odstupující premiér. „Já jsem hluboce přesvědčen o tom, že pan prezident bude respektovat parlamentní charakter naší republiky, a to, že vláda se odvíjí od Poslanecké sněmovny a její důvěry. Budou-li koaliční špičky, a já předpokládám, že ano, schopny nalézt 101 poslanců a poslankyň, kteří budou připraveni podpořit novou vládu s novým premiérem, bude toto respektovat i pan prezident Zeman,“ řekl Nečas.

„Nečasova demise nabízí prezidentovi velký hrací prostor. Má o vládě a vládnutí své představy. Potřebuje vládu, která ho bude poslouchat,“ předpokládá i Mladá fronta Dnes, že Zeman značně ovlivní budoucnost vlády.

Naopak opozice v čele s ČSSD by nejraději sněmovnu rozpustila - jenže pro rozpuštění Poslanecké sněmovny by potřebovala právě prezidentem zmíněných 120 hlasů. A ty by musela získat od poslanců, kteří by si tak téměř o rok zkrátili volební období.

Politolog Lubomír Kopeček k politické krizi (zdroj: ČT24)