ÚOHS rozdal kvůli sociálním dávkám další milionové pokuty

Brno – Ministerstvo práce a sociálních věcí a ministerstvo vnitra dostaly od antimonopolního úřadu další pokuty za uzavírání smluv na systém výplaty sociálních dávek. Každý z resortů má zaplatit jeden milion korun. Pokuta není pravomocná, ministerstva se proti ní odvolala.

O pokutě pro obě ministerstva dnes informoval předseda úřadu Petr Rafaj. Rafaj přitom v pátek oběma resortům zrušil v souvisejícím případu půlmilionové sankce, případ vrátil svým podřízeným k došetření.

V novém řízení Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zkoumal prováděcí smlouvu a první čtyři dodatky. Podle serveru Aktuálně.cz sice už uplynula zákonná lhůta, kdy o nich mohl úřad rozhodovat na základě stížností konkurenčních dodavatelů IT systémů, ale o zahájení rozhodl úřad sám z moci úřední.

Podle Rafaje byla prováděcí smlouva v pořádku, chyby se našly právě u dodatků. U jednoho z nich nebyl předmět plnění součástí původní prováděcí smlouvy. „Jednalo se tedy o novou zakázku, která měla být zadána samostatně v některém ze zákonem stanovených typů zadávacího řízení. Přímým přidělením zakázky společnosti Fujitsu Technology Solutions došlo k porušení zákona,“ uvedl Rafaj.

U dalších dodatků došlo k podstatným změnám smluvních podmínek oproti podmínkám obsaženým v původní rámcové smlouvě. „Ve všech případech šlo přitom o úpravy, které znevýhodňovaly zadavatele,“ dodal Rafaj. Případ nyní bude řešit jeho rozkladová komise.

Šiškův stín: Tendr hraje roli také v policejním obvinění odvolaného Drábkova náměstka Vladimíra Šišky. Kriminalisté Šišku spolu s ředitelem odboru informatiky Milanem Hojerem viní z podplácení, firmě OKsystem prý nabídli přidělení jiné, nejméně stomilionové zakázky právě za stažení stížnosti u antimonopolního úřadu.