Gazdík: Při neshodě může dojít k rozpuštění sněmovny už příští týden

Praha – Vládní strana TOP 09 nemusí automaticky přijmout premiéra navrhovaného občanskými demokraty, podle šéfa stranických poslanců Petra Gazdíka přichází na řadu jednání o případných návrzích ODS. Jméno Martina Kuby odmítl komentovat, pokud by ale shoda z jednání nevzešla, nic by nebránilo rozpuštění sněmovny už příští týden.

Jméno Martina Kuby jako možného nástupce Petra Nečase nechtěl Petr Gazdík komentovat s odvoláním na to, že jednání teprve probíhat budou. „Souhlasím s názorem ODS, že by to řešení mělo přijít v řádu dnů – buď řešení najdeme, nebo ne. V takovém případě by se sněmovna nejlépe už příští týden mohla shodnout na svém rozpuštění,“ uvedl pro Českou televizi.

Podle jeho slov by měla nyní následovat zhruba takováto posloupnost: z návrhů jmen případného premiéra vzejde případná shoda na jednom z nich, pokud ke shodě dojde, musí s ním souhlasit prezident Miloš Zeman, poté by musel nový šéf exekutivy pro sebe a svůj kabinet zajistit podporu 101 poslanců a získat důvěru sněmovny.

Miroslav Kalousek: „ODS nemůže počítat s tím, že budeme akceptovat jakékoli jméno…, ale oni vědí, že se s námi musí domluvit.“

Hledání premiéra může být cesta trnitá

Politolog Miloš Brunclík zmínil, že TOP 09 se v minulosti výhradami k osobě Martina Kuby netajila. „Myslím, že Karel Schwarzenberg zmiňoval, že je napojen na kmotra z Jižních Čech,“ připomněl politolog. Přijatelnější pro koaliční strany už je Zbyněk Stanjura, zůstává ale otázkou, zda člověk úzce spjatý s Petrem Nečasem najde podporu v ODS.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg už v neděli prohlásil, že jeho strana počká, s jakým návrhem na předsedu vlády ODS přijde. Jeho strana dopředu naznačila, že by s některými jmény měla velký problém.