Další cíl ČSSD: Rozpuštění sněmovny, předčasné volby v září

Praha – ČSSD začala shánět hlasy pro vypsání nových voleb do Poslanecké sněmovny. Šéf poslaneckého klubu Jeroným Tejc připravil podpisovou listinu, na kterou chce získat jména poslanců, kteří rozpuštění sněmovny podpoří. Je přesvědčen, že během příštích dvou týdnů k tomu zástupce jednotlivých stran přemluví. ČSSD chce k tomuto tématu svolat mimořádnou schůzi sněmovny. Pokud se podaří sehnat dostatečnou podporu, mohla by se uskutečnit již příští týden. Strana ale preferuje termín kolem poloviny července tak, aby se volby konaly v září. Listinu už začali podepisovat i komunisté. O řešení po demisi vlády bude ČSSD ve středu jednat i s lídry dosavadní vládní TOP 09. Chce je přesvědčit o předčasných volbách.

Podle místopředsedy ČSSD Michala Haška jsou předčasné volby jediná možnost, je přesvědčen, že by další vláda současné koalice zhoršovala pověst České republiky. Kdyby ČSSD prosadila svůj požadavek na předčasné volby, chtěla by, aby proběhly v září.

K rozpuštění Poslanecké sněmovny musí sociální demokraté přemluvit alespoň 120 poslanců. Takovou podporu zatím nemají, doufají však, že se to brzy změní – ať už díky úspěchu jejich jednání, nebo naopak kvůli neúspěchu jednání o pokračování současné koalice. „V tuto chvíli jsou pro všichni poslanci sociální demokracie, předpokládám všichni poslanci KSČM. Slyšeli jsme veřejně poslance Věcí veřejných. Nedá se bohužel odhadnout, jak se budou chovat jiní nezařazení poslanci, kteří se zřejmě teď rozhodují mezi tím, že skončí v politice a zachovají si tvář, nebo naopak budou podporovat jakoukoli příští vládu. Já myslím, že ve chvíli, kdy nebude jisté, že bude jmenována pravicová vláda, zvýší se ochota TOP 09 a ODS ve prospěch nových voleb,“ uvedl Jeroným Tejc.

Jeroným Tejc o termínu případného hlasování a voleb:

„Pokud chceme, aby se volby nekonaly v průběhu července a srpna – a já bych považoval za logické, že by se konaly na začátku září, tedy buď 6./7., případně 13./14. v pátek a sobotu v září – pak by bylo správné, abychom termín hlasování načasovali na polovinu července.“

Místopředseda ČSSD Michal Hašek odmítl, že by případné nové vládě koalice ODS, TOP 09 a LIDEM stačila podpora stovky poslanců. Vzhledem k tomu, že koalice nemá většinu v Senátu, nic důležitého by podle Haška nedokázala prosadit. Více hlasů přitom koalice těžko sežene. „Chtěli bychom vyzvat zástupce TOP 09, ODS a LIDEM, aby skončili jednání o tom, že by chtěli sestavit novou vládu a předložit prezidentu republiky návrh na jmenování jimi vybraného premiéra. Myslíme si, že by měli co nejdříve zasednout s dalšími parlamentními stranami včetně sociální demokracie k jednacímu stolu. To, na čem bychom měli hledat dohodu, by byl pouze termín mimořádné schůze Poslanecké sněmovny, na kterém by došlo k rozpuštění sněmovny a na základě toho by pak prezident republiky mohl vypsat nové parlamentní volby,“ prohlásil Hašek.

Jeroným Tejc uvedl, že už o návrhu klubu ČSSD informoval předsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou a vedení dolní komory. Michal Hašek dodal, že o rozpuštění sněmovny budou zástupci největší opoziční strany o víkendu jednat také s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Že by do řádných voleb vládli úředníci, není pro sociální demokraty přijatelné.

Vojtěch Filip
Zdroj: ČT24

Listinu, kde ČSSD shromažďuje podpisy pro rozpuštění sněmovny, už začali podepisovat i komunisté. „Všech 26 poslanců bude pro to, aby byla nejen svolána schůze, která by rozhodovala o rozpuštění sněmovny, ale naši poslanci budou pro takové usnesení i hlasovat,“ řekl ve Studiu ČT24 předseda strany Vojtěch Filip.

Komunisté budou s prezidentem jednat v sobotu. „Panu prezidentovi chci sdělit, že nejefektivnější řešení pro Českou republiku je ústavní usnesení o rozpuštění Poslanecké sněmovny,“ uvedl Filip. Pokoušet se sestavit vládu na původním půdorysu by podle něj nepřijali občané a znamenalo by to i zatížení politické scény ještě většími spory, které by ekonomicky oslabovaly Českou republiku.

Filip: Můžeme očekávat, že Nečase obviní

Na informace, že to měl být právě Nečas, kdo bývalé poslance ODS uplácel funkcemi, Filip uvedl, že se to s ohledem na dosud zveřejněné materiály dalo čekat: „Můžeme očekávat, že sdělení obvinění tady bude,“ poznamenal. Pokud by policie sněmovnu požádala o Nečasovo vydání, Filip nechtěl předjímat, jak by poslanci jeho strany hlasovali: „Nejdřív požádáme naše poslance v mandátovém a imunitním výboru, aby nás seznámili s tím, co je ve spise. Podle toho se rozhodneme.“