Zátah na hlavy zločinného bratrstva: Gruzínec lapen i v ČR

Praha – Policisté Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zadrželi na území České republiky jednoho z nejvýše postavených mužů gruzínské zločinecké skupiny Kutaisi. Během akce bylo v řadě evropských zemí zadrženo 32 takzvaných vorů v zakoně, které spojovalo členství v uvedeném bratrstvu. Jsou podezřelí z vydírání, přípravy vraždy a legalizace výnosů z trestné činnosti.  Jako „vor v zakoně“ se označují vysoké kriminální autority zločineckých skupin ze zemí bývalého Sovětského svazu.

Vedle české a italské policie se do akce zpojili i detektivové v Maďarsku, Litvě, Francii, Belgii, Polsku, Německu a Portugalsku. Spolu se zadržením šestačtyřicetiletého Gruzínce podnikli čeští policisté i několik domovních prohlídek, při nichž zajistili v přepočtu kolem 2,5 milionu korun v různých měnách a listinné materiály důležité pro trestní řízení.

Ilegální aktivity gruzínských zločineckých struktur na území ČR začali policisté monitorovat přibližně v polovině roku 2011. Od následujícího roku 2012 začali spolupracovat se zahraničnímu kolegy, zejména z Itálie.

„Zjištěné skutečnosti ukazovaly, že primární trestnou činnost, ze které sledovaný klan finančně profitoval, páchají jeho členové mimo území ČR,“ vysvětlil spolupráci Čechů se zahraničními policisty mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. Italská justice vydala v uplynulých dnech na velkou část podezřelých evropské zatykače a koordinovala mezinárodní zákrok.