Ne každý kandidát bude automaticky premiér, upozorňuje Zeman

Praha – Prezident Miloš Zeman nemusí jmenovat každého kandidáta na premiéra, kterého navrhne ODS. Předeslal, že další postup při řešení situace po demisi vlády představí veřejnosti v úterý. Zeman zdůraznil, že úlohou prezidenta je urychlené jmenování nového premiéra, nevyloučil ale žádné řešení včetně předčasných voleb, byť k nim má své výhrady.

„Bylo by přehnaným sebevědomím domnívat se, že tím, že někdo kandiduje, se automaticky stává premiérem,“ prohlásil prezident. Zeman má o víkendu jednat s politickými stranami o možném řešení situace po demisi vlády, o svých konkrétních záměrech chce informovat nejdříve je.

Prezident přijal v pondělí demisi z rukou Petra Nečase, s nímž skončila i jeho vláda. Předeslal při té příležitosti, že od pátku a v průběhu celého víkendu přijme v Lánech představitele jednotlivých politických stran, aby s nimi vzniklou situaci projednal: „Předpokládám, že těch několik dní do pátku využijí k tomu, aby novou situaci projednali jak ve svých grémiích, tak případně mezi jednotlivými parlamentními subjekty.“

V pátek do Lán zavítá Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek z TOP 09, stejně tak i kandidátka na premiérku Miroslava Němcová a její stranický šéf Martin Kuba (ODS). V sobotu se za hlavou státu chystají špičky ČSSD Bohuslav Sobotka a Michal Hašek. Oba mocenské bloky také představují dvě možná (a rozdílná) řešení stávající situace:

  • koaliční strany chtějí vládnout do řádného konce volebního období na jaře roku 2014 a věří, že prezident Zeman pověří sestavením vlády jejich kandidátku Miroslavu Němcovou.
  • opozice požaduje rozpuštění sněmovny coby urychlenou cestu k předčasným volbám, které by podle ní mohly proběhnout už po prázdninách.

Podle prezidenta ovšem nejsou předčasné volby ideálním řešením. „Vyhodit půl miliardy do vzduchu jen proto, že není možné sloučit volby do Poslanecké sněmovny a Evropského parlamentu. To je určitý argument proti předčasným volbám. Tím neříkám, že je zcela vylučuji,“ uvedl prezident Zeman.