Teploty dosáhly 36,5 °C - a přišly bouřky

Praha - Padají stoleté teplotní rekordy, dosažení maximálních teplot hlásí zhruba 70 stanic. Nejtepleji bylo v Praze-Karlově, 36,5 stupně Celsia. Na dalších třech stanicích vystoupala rtuť nad 35 stupňů. Večer padl rekord i na nejstarší české stanici v pražském Klementinu, kde naměřili 34,8 stupně. Vrcholila tak vlna veder, která sužuje republiku od začátku týdne. S večerem přichází studená fronta, která s sebou může nést silné bouřky, přívalové lijáky, krupobití nebo silné nárazy větru. Bouřky již zasáhly Karlovarský kraj.

V Praze-Karlově byl překonán rekord z roku 2002 o celé dva stupně. V Klementinu bylo při měření v 15:00 hodin hlášeno 34 stupňů, večer teplota stoupla na 34,8 stupně Celsia. Dosavadní klementinský rekord pro dnešní datum byl 34,6 stupně, které zde naměřili v roce 2002. Stanice měří od roku 1775.

„Ze 140 stanic měřících déle než 30 let padl rekord asi na polovině,“ uvedl ČHMÚ. Nejtepleji bylo v Praze, Středočeském, Jihočeském a Moravskoslezském kraji. K 35 stupňům vystoupaly teploty také v Dobřichovicích a Karviné, kde bylo 35,3 stupně, a v Ostravě-Porubě, kde bylo rovných 35 stupňů. Rekordy padají čtvrtý den, v sobotu má přijít ochlazení.

Česko zasáhla vlna veder
Zdroj: Ole Spata/ČTK/AP

Rekord z roku 1908 byl překonán také v Českých Budějovicích, kde naměřil 34,4 stupně, čímž bylo dosavadní maximum pokořeno o 1,4 stupně. Rovných 34 stupňů naměřili také třeba v Táboře-Náchodě, rekord z roku 2000 byl 32,7 stupně.

Bouřky už zasáhly Čechy

Silné bouřky zasáhly již vpodvečer Karlovarský kraj. Hasiči už likvidovali popadané stromy a čerpali vodu z domů. Meteorologové varovali, že bouřky doprovází prudký vítr a místy i kroupy. Hrozí přívalové deště, které by mohly rozvodnit potoky, zatopit sklepy a poškodit komunikace.

Nejohroženějšími oblastmi jsou západní, jihozápadní a severozápadní Čechy, kde může napršet až kolem 40 mm srážek. Bouřky se budou posouvat dále na východ.

„V teplém vzduchu se budou dnes v odpoledních a večerních hodinách vytvářet silnější bouřky, doprovázené krupobitím, přívalovými srážkami (úhrny kolem 40 milimetrů) a nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav. Bouřky zasáhnou celé Čechy a severní polovinu Moravy.

Vedra nejsou mimořádná

Vysoké teploty způsobují problémy v dopravě. Například v Praze včera kvůli horku popraskaly koleje v centru města a tramvaje musely jezdit po objízdných trasách. Ve Starých Holicích na Pardubicku uhynulo pod rozpálenou střechou asi tisíc slepic.

Extrémní teploty jsou podle klimatologů důsledkem přirozených změn v atmosféře. „Jednou je velký mráz, jednou velký vítr, pak jsou povodně a 14 dní nato je extrémně teplo. To je normální, že se rychle střídá počasí, že jsou extrémy,“ řekl klimatolog ČHMÚ Radim Tolasz.

  • „Zatím nemusíme letošní červnovou horkou vlnu v Česku považovat za nic mimořádného, extrémního nebo nenormálního. Snad jen její rychlý nástup po relativně studeném začátku měsíce bude předmětem dalšího zkoumání,“ napsal Tolasz na webu ČHMÚ.

Nezapomeňte pít. Denně 3–4 litry vody

Vysoké teploty představují mimo jiné riziko pro zdraví. Nejvíc ohrožení jsou lidé s onemocněním srdce a cév nebo s vysokým tlakem. Zdravotníci doporučují hlavně dodržovat pitný režim - cca 40 ml na kilo lidské váhy, to znamená 3–4 litry denně vody. „Určitě ne alkohol a slazené nápoje,“ řekl Lukáš Zlatohlávek, internista, III. interní klinika 1. LF UK a VFN. 

Alena Machovcová, primářka dermatovenerologického oddělení, FN Motol

  • V takovémto počasí bychom se neměli slunit vůbec. Pokud musíme vyjít na slunce, musí být kůže ošetřena krémem s vysokým ochranným faktorem 50+. Pokud u nás panují taková extrémní vedra, měli bychom si zvyknout na to, že siesta je doba, kdy pobýváme uvnitř.
  • Kožní reakce nastupuje s několikahodinovým zpožděním. Pokud budeme na přímém slunci ležet několik hodin, večer dojde k zarudnutí, puchýřům a minimálně na 10 dní budeme vyřazeni.
  • Kůže si dávku ultrafialového záření pamatuje celoživotně. Slunění si sčítá, a pokud překročí únosnou mez, dochází k předčasnému stárnutí, tvorbě hlubokých vrásek, keratóze a kožní rakovině.

Už zítra se má začít ochlazovat, ještě dnes v průběhu odpoledne by ale mohly přijít silné bouřky. Teploty v západní polovině Čech se budou v pátek pohybovat jen kolem 25 °C. Na ostatním území bude tepleji s teplotami od 27 do 31 stupňů. 

V sobotu dopoledne bude zataženo až oblačno. Na většině území bude pršet. Odpoledne bude od jihozápadu oblačnost ubývat. Na východě budou místy bouřky. Noční teploty poklesnou na 15 až 19 °C, denní teploty vystoupí na 21 až 25 °C, na Moravě a ve Slezsku na 25 až 29 °C. 

V neděli bude většinou polojasno, v Čechách i na Moravě ojediněle přeháňky. Noční teploty se budou držet mezi 13 až 17 °C, denní mezi 21 a 25 °C, na východě může být až 28 °C.