Kalousek: Nabídku rebelům jsem učinil až poté, co se vzdali mandátu

Praha – Ministr financí v demisi Miroslav Kalousek (TOP 09) v rozhovoru pro ČT24 uvedl, že trojici rebelujících poslanců učinil pracovní nabídky až poté, co se vzdali poslaneckého mandátu. Zároveň se podivil, že „jsou obviněni z toho, že se rozhodli pracovat“. Kalousek dnes několik hodin vypovídal na policii jako svědek v kauze údajné politické korupce. Policie z ní viní exposlance Petra Tluchoře, Ivana Fuksu, Marka Šnajdra, šéfku kabinetu Janu Nagyovou a exnáměstka ministra zemědělství Romana Bočka.

„Celou dobu výslechu jsem pevně doufal, že jsou možná obviněni také ještě z něčeho jiného, než že se rozhodli pracovat. Bohužel ne,“ uvedl ve Studiu ČT24 Kalousek. „Nabídku panu Šnajdrovi jsem učinil poté, co složil poslanecký mandát, pro tu nabídku měl veškerou kvalifikaci a na té pozici měl zhruba polovinu toho, co měl na poslaneckém mandátu,“ vysvětlil Kalousek s tím, že dalším rebelům Fuksovi a Tluchořovi nabídku učinil rovněž poté, co se vzdali mandátu. „Jejich profesní životopis mě k tomu opravňoval,“ doplnil Kalousek.

Miroslav Kalousek: 

  • „Dva lidé, kteří pro to měli kvalifikaci, se rozhodli přijmout pracovní nabídku, pracovali, dostávali za to plat stejný jako jejich kolegové na stejné úrovni a kvůli tomu sedí jako zločinci ve vězení, zatímco pánové Janoušek a Rittig brázdí na jachtě Jadran.“ 

Výslechu se účastnili i advokáti obviněných. Tluchořův obhájce řekl, že Kalousek se s jeho klientem sice scházel, nikdy ale nejednali o výměně postů. Bavili se jen o politice. Podobně hovořil i Šnajdrův advokát.

Advokát Petra Tluchoře Marek Nespala:

  • „Výslech jednoznačně potvrdil obhajobu. Vyplývá z něj, že věc postrádá jakoukoliv nezákonnost a že se jednalo o standardní postup a standardní rozhodování o obsazení postů ve státem vlastněných společnostech.“ 

Advokát Marka Šnajdra Lukáš Trojan:

  • „Pan ministr vysvětlil všechny okolnosti, které souvisely s jeho nástupem do dozorčí rady Čepra, z mého pohledu tu nespatřuji už žádné důvody, proč by můj klient měl být držen ve vazbě.“

Advokát Jany Nagyové Eduard Bruna:

  • „Moje klientka s tím neměla nic společného, jak vyplývá z jeho výpovědi. Řekl, kdo poslancům nabídl funkce, a z toho vyplynulo, že moje klientka v tom nebyla zapojená.“

PŘÍPAD TŘÍ REBELŮ: Skupinu rebelů v občanské demokracii tvořili Ivan Fuksa, Marek Šnajdr a Petr Tluchoř; loni na podzim komplikovali vládní záměr zvýšit DPH, když odmítali zvednout ruku pro daňový balíček ministra financí Miroslava Kalouska. Zaštiťovali se tehdy slovy o dodržování programové čistoty ODS a opírali se mj. o autoritu tehdejšího prezidenta Václava Klause, který záměr Nečasova kabinetu rovněž kritizoval. Vláda se tak vystavila hrozbě svého pádu, protože premiér Petr Nečas spojil hlasování o daňových změnách s hlasováním o důvěře celému kabinetu.

Poté, co rebel Fuksa na dušičkovém kongresu ODS neúspěšně vyzval Nečase k boji o předsednické křeslo, se všichni tři rebelové svého poslaneckého mandátu vzdali, a sněmovna díky tomu daňové změny odsouhlasila. Fuksa obdržel post v Českém Aeroholdingu, Šnajdr se pak stal členem a později i předsedou dozorčí rady společnosti Čepro, Tluchoř měl zamířit do orgánů ČEZu.

Celá aféra vypukla ve středu večer 12. června, kdy policisté z ÚOOZ začali zasahovat na řadě míst po celé ČR, mimo jiné na Úřadu vlády či na ministerstvu obrany. Zadrženo bylo celkem devět lidí a sedm z nich skončilo ve vazbě. První případ se týká Jany Nagyové a někdejších rebelujících poslanců; Nagyová je obviněna z podplácení. Ve druhém případě je Nagyová obviněna ze zneužití pravomoci úřední osoby, které se měla dopustit tím, že nechala sledovat premiérovu manželku Vojenským zpravodajstvím.