Unikátní operaci rakoviny jater zvládli lékaři v Plzni

Plzeň - Lékaři v Plzni provedli unikátní operaci rakoviny jater. Jako první ve střední Evropě vpravili do nádoru radioaktivní látku, která nádor zničí. Metoda může pomoct pacientům, u kterých nelze nádor vyoperovat klasicky. Cíleným zářením lékaři zlikvidovali nádorové buňky již u dvou pacientů.

Jednou z vyléčených je sedmačtyřicetileté Petra Svačinová. Ta šla za lékařem kvůli bolestem břicha a odcházela s vážnou diagnózou; nádory již měla v tlustém střevě i v játrech. Ze střeva je lékaři mohli vyoperovat, ale v játrech jich už bylo moc. „Chirurg by nemohl zachovat tolik jaterní tkáně, aby utáhla jaterní funkce,“ říká Tomáš Skalický, chirurg Fakultní nemocnice Plzeň.

Nádor je zničen přímo v ložisku

Chemoterapie nemá u velkých nádorů dostatečný efekt, klasické ozařování může játrům dokonce uškodit. Lékaři proto provedli zákrok, při kterém radioaktivní látky poslali krví do jaterních tepen, kde dokáží nádor zničit přímo v jeho ložisku. „Nádorová tkáň se zevnitř ozáří mikročástečkami. Je to cílená likvidace nádorových buněk přímo v jaterní tkáni,“ vysvětluje postup radiolog Jiří Ferda.

Cíleným zářením lékaři zlikvidovali nádorové buňky zatím u prvních dvou pacientů v Česku. Radioaktivní látky sice v jejich těle zůstávají, podle lékařů však nejsou nebezpečné. „Je to velmi bezpečné i pro okolí toho pacienta, ta látka zůstane uvězněna uvnitř té nádorové tkáně a nevylučuje se z těla vůbec,“ říká radiolog Ferda.

Zákrok v hodnotě půl milionu zatím provádí pouze speciální tým Fakultní nemocnice v Plzni. Podle odhadu lékařů by ho mohlo podstoupit zhruba dvacet pacientů ročně.

Reportáž Petry Tachecí a Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)