Šlachta: Beranidlo ani kukly na Úřadu vlády nebyly

Praha – Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta se v Otázkách Václava Moravce postavil za způsob provedení zásahu na Úřadu vlády a dalších místech, ke kterému došlo minulý týden. Šlachta striktně popřel tvrzení končícího premiéra Petra Nečase, že policie použila na Úřadu vlády beranidlo a kukly. Provedení zásahu kritizoval i ministr spravedlnosti Pavel Blažek, který chce nechat postup policie prověřit. Výsledky analýzy by měly být známy v horizontu několika týdnů. Šlachta řekl, že je připraven svůj postup obhájit.

„Byl jsem tam osobně s dozorovým státním zástupcem Ivo Ištvanem. Šli jsme do pracovny pana premiéra, kde byl policejní prezident, ministr vnitra a ministr spravedlnosti. Sdělili jsme jim, co potřebujeme udělat. Zapečetili jsme kanceláře a dva policisté je hlídali do rána, kdy se začala dělat prohlídka. Žádná kukla ani žádné beranidlo na Úřadu vlády nebyly,“ uvedl Šlachta v OVM. Zásah má ÚOOZ zdokumentovaný.

Noční zásah ve Strakově akademii vysvětlil Šlachta taktickým tahem, který měl zabránit maření úkonů.

Policie v Úřadu vlády
Zdroj: ČT24

Šlachta: „Žádnou kuklu ani beranidlo jsem za sebou netáhl“

Ministr spravedlnosti Blažek (ODS) ve středu oznámil, že nechá přezkoumat, jestli byl zásah policie, při kterém byla zatčena šéfka kabinetu Jana Nagyová, bývalí poslanci ODS a vedení Vojenského zpravodajství, adekvátní. Jeho úřad posléze upřesnil, že ministr prověří i zákonnost zásahu. Blažek chce také nechat přezkoumat, zda bylo v souladu s předpisy policejní odposlouchávání nejbližších spolupracovníků premiéra. „Tohle účelové spravování věcí se neděje poprvé. Je potřeba se o tom bavit okamžitě. Jinak dospějeme k tomu, že policie bude poslouchat koho chce a vyhodnocovat si to, kdy chce,“ zopakoval Blažek v OVM důvody pro přezkoumání zásahu.

„Tato zpráva má reagovat na několik zásadních věcí. Ta první zní: Nestála náhodou kampaň nad právem? Naše ústava říká: Nelze vykládat některé paragrafy tak, aby ohrožovaly demokratický právní systém,“ dodal Blažek. Podle něj však policie vykládá korupci tak, že naprosto systém ohrožuje, protože všichni se bojí rozhodovat, aby později nebyli obviněni.

Způsob zásahu police na Úřadu vlády a v bytě Jany Nagyové kritizovala i předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová:

  • „… do takové instituce má o půl jedné v noci kdokoliv přijít a zapečetit místnosti jen v extrémním případě, kdy je absolutně ohroženo fungování státu. Pro paní Janu Nagyovou do jejího bytu přišlo dvanáct mužů v kuklách s beranidlem na odlamování zámků. To vám přijde normální?“
    (Zdroj: Deník, 21. 6. 2013)

Šlachta jakékoliv pochybení odmítá a odvolává se i na slova ministra vnitra Jana Kubiceho, který při interpelacích v Poslanecké sněmovně sám řekl, že to byla „zdvořilostní návštěva pana ředitele a dvou státních zástupců“.

Zásah ÚOOZ
Zdroj: ČT24

Do bytu Nagyové vstoupili podle ředitele ÚOOZ čtyři policisté, včetně jedné ženy. Zásah měl probíhat velmi klidně. Nagyová uposlechla výzvu detektivů a pustila je do bytu. „Nikde nikdo nic nevylamoval. Na všech prohlídkách, které provádíme, máme nejen beranidlo, ale i další prostředky. Tak, abychom mohli vykonat úkol, který máme daný soudem,“ dodal Šlachta.

Zásah policie naopak ocenil prezident Miloš Zeman. V rozhlasových Hovorech z Lán řekl, že podle jeho názoru je něco jiného, pokud politik odcházející do penze případně přijme odbornou funkci, pro kterou má kvalifikaci. Něco jiného však podle něj je, když aktivní politik podepíše nějakou listinu nebo udělá něco podobného jen pro to, aby dostal „trafiku“. „Já jsem proti politickému kšeftování, proto jsem velice ocenil tu poslední akci policie a státního zastupitelství,“ řekl Zeman.

Kukly nebyly demonstrací síly, ale ochranou detektivů

Maskování kuklami prý Šlachta povolil na dvou místech - při prohlídkách u podnikatelů a lobbistů Ivo Rittiga a Romana Janouška. Zdůraznil, že použití kukel nebylo z pozice síly, ale pro ochranu detektivů.

Povolení pro zakuklení dostalo zhruba 80 policistů, tedy asi pětina z těch, kteří se do akce zapojili. „Kukly povoluji pouze já. Při tomto zákroku jsem to povolil pouze na dvou místech, abych chránil svoje policisty.“ Šlachta si prý nedovede představit, že by poslal nechráněné policisty do míst, kde se očekává přítomnost novinářů, bezpečnostních kamer i kamerových systémů těch, kterých se vyšetřování týká.

Šlachta zásah označil za nejsložitější, na kterém jeho útvar pracoval. Připravoval ho rok a půl - zadržel 9 lidí, osm bylo obviněno a sedm nakonec skončilo ve vazbě. Zabaveno bylo i 120 až 150 milionů korun, blíže neupřesněné množství zlata a dokumenty. Pracovalo na něm 400 policistů – od detektivů ÚOOZ, členů URNA až po eskortu převážející obviněné do vazební věznice. Vyšetřování dál pokračuje.

Šéf ÚOOZ zdůraznil, že zásahem z minulého týdne práce policie nekončí. Provedené úkony byly podle něj nutné k tomu, aby vyšetřování mohlo pokračovat. Odmítl se ale vyjádřit k tomu, zda a kdy budou obviněni pražští lobbisté Rittig a Janoušek. Uvedl, že veřejnost nemůže policii diktovat, kdo bude a kdo nebude obviněn. ÚOOZ podle Šlachty postupuje podle trestního zákoníku.

Šlachta dále uvedl, že úniky z vyšetřování, které se dostaly do médií, nepocházejí z jeho útvaru. „Než jsme spustili otevřenou realizaci, úniky zde nebyly,“ uvedl. „Já si stojím za tím, že z mého útvaru a od mých lidí ty informace v žádném případě nejsou,“ zdůraznil. Uvedl, že novináři při provádění jednotlivých úkonů přijíždějí poté, co jsou vyrozuměni advokáti jednotlivých stran.