Zákon o státním zastupitelství? Jsem skeptický, přiznává Blažek

Praha - Zásah policie na Úřadu vlády může zmařit šance na přijetí nového zákona o státním zastupitelství, který měl posílit nezávislost žalobců. České televizi to řekl jeho předkladatel, ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Po vyšetřování v nejvyšších patrech politiky teď necítí pro svou klíčovou reformu podporu mezi poslanci.

Policejní razie může mít kromě Nečasovy vlády i další oběť - nový zákon o státním zastupitelství, který měl posílit nezávislost žalobců. Ten sice prošel den před zásahem policie na Úřadu vlády prvním sněmovním čtením, podle ministra spravedlnosti v demisi ale po razii podpora zákona výrazně poklesla: „Pokud jde o nový zákon, jsem v tuto chvíli spíše skeptik.“

Vláda by už nemohla podle zákona odvolat Nejvyššího státního zástupce. Na její návrh by ho nově jmenoval prezident. Zároveň by měl vzniknout speciální úřad, který by dozoroval korupční kauzy.

Co bude řešit úvar pro vyšetřování korupce
Zdroj: ČT24

Zákon vítala i opozice, teď ale otáčí

Změny v zákoně připouští i opozice. „Umím si docela dobře představit, že zůstane jmenování pouze vládou, bez součinnosti prezidenta republiky,“ připouští stínový ministr spravedlnosti Jiří Dienstbier.

Současný vztah politiků ke státním zástupcům dokresluje i výrok ministra financí Miroslava Kalouska poté, co jako svědek podal vysvětlení k údajnému uplácení poslanců Šnajdra, Tluchoře a Fuksy: „Konstrukce pana státního zástupce podle mého názoru připomíná mnohem víc třídní nenávist než právní názor.“

Ministr spravedlnosti v demisi Blažek chce pokračovat v diskusi o zákonu nejdřív na podzim. Otázkou je, jestli ještě sněmovna bude fungovat, nebo jestli se budou politici připravovat na předčasné volby.

Nový zákon o státním zastupitelství v ohrožení (zdroj: ČT24)