SPOZ na novém logu zdůraznila spojení se Zemanem

Praha - Strana práv občanů ZEMANOVCI zdůraznila na novém logu své spojení s prezidentem Milošem Zemanem. Jejímu znaku nyní dominuje velký nápis „Zemanovci“. Strana, která nemá zastoupení v Poslanecké sněmovně, dnes zároveň oznámila, že v létě zahájí sběr podpisů pod petici požadující vznik zákona o prokázání původu příjmů a majetku. Chce také, aby nelegálně nabytý majetek mohl být zabaven.

Ke změně loga vedl stranu fakt, že ji lidé nazývají zkráceným názvem Zemanovci, namísto plného znění Strana práv občanů ZEMANOVCI. „Proto jsme se rozhodli to slovo zdůraznit,“ uvedl místopředseda strany Vladimír Kruliš. „Miloš Zeman souhlasil s tím, že my jako jediná strana můžeme používat jeho jméno v našem názvu. On stále zůstává naším čestným předsedou,“ dodal.

Sběr podpisů pod petici začne 1. července ve Zlíně a Kroměříži, skončí 28. srpna v Ostravě. „Za ty dva měsíce projedeme každé okresní a krajské město,“ doplnil Kruliš. Petici chce strana předat sněmovně. Zákon by měl mířit na politiky a podnikatele, kteří neprokážou, jak získali svůj majetek. Největší silou právní úpravy by podle Kruliše měla být možnost zabavit majetek, jehož původ majitel neprokáže.

SPOZ vznikla jako strana podporovatelů a příznivců někdejšího premiéra a předsedy ČSSD Miloše Zemana. Strana získala na významu po letošní první přímé volbě prezidenta, kterou její čestný předseda vyhrál. Dosavadní šéf SPOZ Vratislav Mynář se stal hradním kancléřem, po jeho odchodu v čele strany stanul Zdeněk Štengl. Podle posledních průzkumů agentur STEM a ppm factum by zástupci Zemanovců po volbách zasedli ve sněmovně.