Benešová bude ministryní spravedlnosti, Fiala Rusnoka odmítl

Praha - Designovaný premiér Jiří Rusnok celý den jednal v Kramářově vile o složení své vlády. Marie Benešová večer přijala jeho nabídku stát se ministryní spravedlnosti. Rusnok tuto informaci potvrdil v pořadu ČT Události, komentáře. Také diplomat Jan Kohout obdržel nabídku stát se ministrem zahraničí, rozhodne se během několika dní. Ministr školství v demisi Petr Fiala další působení ve vládě odmítl. Rusnok tak zatím potvrdil jen jméno bývalého ministra vnitra Martina Peciny. Složení kabinetu ale čelí kritice většiny politických stran. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky nejde o vládu odborníků, ale kabinet SPOZ. Místopředseda Zemanovců Radek Augustin to ale odmítl. Rusnok mu prý potvrdil, že žádný člen SPOZ ve vládě nebude.

„Mohu s radostí oznámit, že jsem pře malou chvílí obdržel souhlasné potvrzení od paní doktorky Benešové, že příjímá moji nabídku stát se ministryní spravelnosti,“ uvedl Rusnok v pořadu Události, komentáře. Benešová je tak druhou oficiálně oznámenou členkou tvořícího se Rusnokova kabinetu.

Tím prvním členem je ministr vnitra Martin Pecina. Ve Studiu ČT24 řekl, že na ministerstvu vnitra určitě udělá nějaké personální změny, ale nebudou rozsáhlé: „Budou to dva, tři, čtyři lidi maximálně.“ Zároveň popřel, že by v nejbližší době chtěl vstupovat do SPOZ. O dalších jménech ministrů se ale zatím jen spekuluje. Do Kramářovy vily totiž přijíždějí auta s tmavými skly a není vidět, kdo v nich sedí. Na ministerstvu obrany by ale mohl zůstat nestraník a bývalý náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. Prezident Miloš Zeman ho letos při jmenování do funkce označil za odborníka, který zná svůj resort. Stejně tak by mohl ve své funkci pokračovat ministr školství Petr Fiala, který je rovněž nestraník.

Jaroslav Zavadil
Zdroj: ČT24

Jako první zavítal do Kramářovy vily předseda odborů Jaroslav Zavadil, který se ale o žádný post ucházet nechce, Rusnoka přijel pouze podpořit. „Pan premiér dobře ví, že v žádném případě nevstoupím na žádné posty ministrů. Ne, že bych této vládě nedůvěřoval, ale protože si myslím, že je to správné… V mnoha názorech na novou vládu jsme se shodli,“ řekl Zavadil po setkání s Rusnokem. Pokud by chtěl do vlády zamířit někdo jiný z odborů, bránit mu v tom nebude, ale v současné situaci by to nedoporučoval: „Chceme předčasné volby, to je pro nás priorita. Tuto vládu vnímáme jako určitý most k tomu, aby se konaly. Bylo by to nejčistší a nejférovější.“

Benešová k postu ministryně: Žádná zrovna vytoužená pozice to není

Odpoledne Rusnok nabídl ministra zahraničí diplomatovi Janu Kohoutovi, který tutéž funkci zastával už ve Fischerově vládě. Sám Kohout uvedl, že nabídku posoudí během několika dní.

Na schůzku do Kramářovy vily zamířila také Marie Benešová (ČSSD), která zde získala nabídku stát se ministryní spravedlnosti. Své rozhodnutí pak Rusnokovi potvrdila, uvedla ale, že situace není jednoduchá, protože má advokátní praxi a rozdělané případy: „Je to na dočasnou dobu a žádná zrovna vytoužená pozice to není, protože jste letní král, musíte všechno přerušit.“ Benešová je řadovou členkou ČSSD, čehož se v případě vládního angažmá zbavovat nebude. „Já se za to nestydím. Chodím na pět schůzí ročně v místní organizaci, komu by to mělo vadit. Nejsem ve vedení, jsem řadová členka na místní kladenské úrovni,“ upřesnila.

Nabídku obdržel i současný ministr školství v demisi Petr Fiala, odmítl ji ale s tím, že úřednická vláda může být jen krajním a co nejkratším řešením, je třeba preferovat vládu politickou. „Nemohu proto přijmout účast v této vládě, nijak to nesouvisí s osobou premiéra Rusnoka, ale pouze s principy, které vyznávám,“ uvedl v zaslaném prohlášení s tím, že nemůže působit v úřednické vládě, když existuje šance na sestavení politického kabinetu podporovaného parlamentní většinou.

Miroslav Toman
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

U dalších resortů je jejich obsazení předmětem spekulací. Novým ministrem zemědělství by se podle zdroje blízkého vedení Agrární komory měl stát současný prezident Potravinářské komory Miroslav Toman. Jeho bratr je přitom sponzorem SPOZ. Ve zdravotnictví zaznívají jména senátorů Vladimíra Drymla (SPOZ) a Milady Emmerové (ČSSD), kteří mají blízko k Zemanovi. Emmerová ale dnes uvedla, že ji zatím nikdo neoslovil.

Dryml: Změnil bych úhradovou vyhlášku a zvýšil platby za státní pojištěnce 

Dryml k případné nabídce ČT řekl, že pokud by ji dostal, za určitých podmínek by ji zcela určitě přijal. Mezi nimi je například okamžitá změna úhradové vyhlášky nebo změna indikačního seznamu pro lázeňství: „Aby se zachránilo české lázeňství. Samozřejmě bych podporoval i návrh současného ministra Hegera, který chce, aby pacienti do 18 let byli osvobozeni od placení regulačních poplatků. Je zde i otázka rozpočtu na příští rok, kde je povinností ministra zajistit dostatek financí pro české zdravotnictví, to znamená zejména zvýšit platbu za státního pojištěnce. Pokud budu zvolen, jsem připraven s veškerou razancí, která je mi vlastní, toto prosadit.“

Místopředseda Zemanovců Radek Augustin ale později při odchodu z Kramářovy vily novinářům řekl, že podle jeho informací žádný člen SPOZ ve vládě nebude. Dodal, že si ho Rusnok nepozval jako místopředsedu SPOZ, ale jako přítele.

O řediteli CzechTourismu Rostislavu Vondruškovi se mluví jako o možném ministrovi pro místní rozvoj. Stejný post zastával i ve Fischerově vládě. Podle jeho slov ho ale také nikdo zatím s nabídkou neoslovil. Na ministerstvu práce a sociálních věcí by podle ČTK mohl zasednout Jaroslav Ungerman, makroekonomický expert Českomoravské konfederace odborových svazů. V minulosti působil jako poradce Rusnoka na ministerstvu průmyslu.

Post ministra průmyslu a obchodu by podle spekulací mohl obsadit Miroslav Grégr (SPOZ), který stejný post zastával ve vládě Miloše Zemana v letech 1998 až 2002. Mluví se také o Vladimíru Tošovském, který tento resort vedl ve vládě Jana Fischera. Ministr dopravy by mohl být Petr Moos, který byl ministrem ve vládě Josefa Tošovského (od ledna do července 1998).

Přehled možných ministrů vlády Jiřího Rusnoka

  •  ministr vnitra: Martin Pecina (44)
  •  ministr zahraničních věcí: Jan Kohout (52)
  •  ministryně spravedlnosti: Marie Benešová (65)

    Spekulace

  • ministr dopravy: Petr Moos (67)
  • ministr financí: zatím bez známých kandidátů
  • ministr kultury: zatím bez známých kandidátů
  • ministr pro místní rozvoj: Rostislav Vondruška (52)
  • ministr obrany: Vlastimil Picek (56)
  • ministr práce a sociálních věcí: Jaroslav Ungerman (61)
  • ministr průmyslu a obchodu: Miroslav Grégr (83), Vladimír Tošovský (51)
  • ministr školství: Miroslava Kopicová (61), Eduard Zeman (65)
  • ministr zdravotnictví: Vladimír Dryml (61), Milan Kubek (45), Lubomír Nečas (58), Milada Emmerová (69)
  • ministr zemědělství: Miroslav Toman (53)
  • ministr životního prostředí: zatím bez známých kandidátů

Nečasova vláda v demisi byla ve Strakově akademii možná naposledy 

Designovaný premiér už se vyjádřil i k obsazení velvyslaneckých postů v Bratislavě a v Moskvě. V rozhovoru pro stanici ČRo1 - Radiožurnál řekl, že s návrhy prezidenta nemá problém: „Já si myslím, že jsou to naopak návrhy pozitivní, které mohou České republice v obou těchto zemích pomoci. “ Zeman by chtěl v Bratislavě Livii Klausovou a jako velvyslance v Moskvě europoslance za KSČM Vladimíra Remka.

Premiér v demisi Petr Nečas (ODS) je ale přesvědčen o tom, že by úřednická vláda otázku velvyslanců řešit neměla. „Je zvykem, že vláda bez důvěry se omezuje pouze na administrativní chod státu, a jmenování velvyslanců je poměrně závažný krok,“ řekl po dnešním zasedání vlády v demisi. Nečasův kabinet se dnes ve Strakově akademii sešel možná naposledy. Zabýval se jen návrhy několika poslaneckých zákonů. Schválil taky další pomoc na likvidaci škod po povodních.

Na summit do Bruselu pojede Nečas, Rusnok chce sestavovat vládu

Nečas dnes také svému nástupci nabídl, aby jel na nadcházející summit EU do Bruselu. Rusnok se chce ale zatím věnovat sestavování vlády. ČR tak bude v Bruselu ve čtvrtek a pátek zastupovat ještě Nečas. Kromě účasti na jednání v Bruselu byla většina oficiálního programu premiéra pro příští dny zrušena. Zatím není jasné, jestli se kabinet v demisi sejde ještě příští týden. Záležet bude na tom, jak rychle Rusnok sestaví svou vládu.