Žalobu Rittiga na Nadační fond soud zamítl

Praha – Žalobu podnikatele Ivo Rittiga na Nadační fond proti korupci dnes zamítl Pražský městský soud. Rittig požadoval odstranit z webu tvrzení, která jej spojují s tunelováním pražského dopravního podniku. Rozhodnutí není pravomocné, lze se proti němu odvolat. Podnikatel žije v Monaku a jednání se neúčastnil.

Rittig se v žalobě domáhá odstranění informací z webu fondu, který začátkem prosince roku 2011 zveřejnil tiskovou zprávu s tvrzením, že „za kauzou předražené jízdenky Dopravního podniku hlavního města Prahy stojí lobbista Rittig“. Podnikatel tvrdí, že tato tvrzení jsou nepravdivá a mohou jej poškodit v osobních i obchodních vztazích.

Podle soudce Tomáše Novosada prokázal Nadační fond proti korupci pravdivost svých tvrzení včetně spojení Rittiga s dopravním podnikem. Soud projednání sporu v minulosti opakovaně odročil, jedním z důvodů byla snaha, aby Rittig osobně vypovídal. Podnikatel však nedávno v souvislosti s vyšetřováním v případu Nagyové sdělil, že v dohledné době do Česka nepřijede.

Podnikatel Ivo Rittig v roce 2009
Zdroj: ČT24, ČTK/Stanislav Peška

Policie spojuje Rittigovo jméno s rozsáhlým zásahem, který v polovině června vyústil v obvinění osmi lidí ve dvou kauzách kolem Nagyové. Jeden případ se týká údajného zneužívání vojenské rozvědky a druhý údajné korupce bývalých poslanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra, kteří se vzdali poslaneckého mandátu.

Zákonodárci poté získali funkce v dozorčích radách státem vlastněných firem. Nagyovou policie obvinila také z toho, že ze soukromých důvodů nechala sledovat Nečasovu manželku a dva zaměstnance úřadu vlády Vojenským zpravodajstvím. K Nagyové se kriminalisté podle policejních dokumentů dostali při prošetřování podezření na údajnou organizovanou zločinnou skupinu složenou právě z Rittiga a dalších lobbistů Romana Janouška či Tomáše Hrdličky.