ČSSD zvažuje, že se ve druhém pokusu ujme sestavení vlády

Praha - Sociální demokracie zvažuje, že by se při případném druhém pokusu ujala sestavení vlády. Chce Zemanovi prý nabídnout alternativu. Prioritou jsou předčasné volby. Oznámil to předseda strany Bohuslav Sobotka. ČSSD se podle něj k této variantě uchýlí, pokud vznikající kabinet Jiřího Rusnoka nezíská ve sněmovně důvěru. Druhou podmínkou je, že koaliční strany nakonec nebudou hlasovat pro rozpuštění sněmovny. ČSSD by pak usilovala o vznik menšinové vlády, která by zemi dovedla k předčasným volbám. TOP 09 již oznámila, že vnímá požadavek ČSSD jako logický a legitimní. Podle ODS jde o snahu sjednotit ČSSD, kterou nyní rozdělují nabídky na působení v Rusnokově vládě.

„Pokud jde o druhý pokus, sociální demokracie začíná velmi vážně diskutovat možnost, že by přijala odpovědnost za řešení politické krize a pokusila se sestavit menšinovou vládu, která by mohla dovést zemi k předčasným volbám. Ten cíl zkrátit volební období by sociální demokracie v žádném případě neopustila,“ uvedl v rozhovoru pro iDNES Sobotka.

Sociální demokracie přitom dosud odmítala jakoukoliv účast na vládě do doby, než se uskuteční nové volby. Rozpuštění Poslanecké sněmovny a předčasné volby nicméně podle předsedy strany Bohuslava Sobotky nadále zůstávají prioritou.

120 hlasů na rozpuštění sněmovny

Podle místopředsedy strany Michala Haška chce sociální demokracie aktivně přispět k ukončení politické krize. „Sociální demokracie udělá všechno, aby získala 120 hlasů na rozpuštění sněmovny,“ uvedl Hašek na brífinku ČSSD. K tomu však potřebuje hlasy ODS nebo TOP 09, které rozpuštění sněmovny odmítají.

  • „Domníváme se, že by pan prezident v tom druhém pokusu měl mít ještě alternativu k tomu, aby musel vrátit moc do rukou pravicové koalice,“ uvedl předseda ČSSD.

Naráží tak na možnost, že by prezident Miloš Zeman napodruhé pověřil sestavením vlády ODS, TOP 09 a LIDEM, které na podporu své kandidátky na premiérku Miroslavy Němcové (ODS) sehnaly potřebných 101 poslaneckých podpisů.

„Sociální demokracie vyhrála volby v roce 2010. My se hlásíme ke své odpovědnosti největší politické strany v zemi, největší opoziční strany v zemi a v zájmu České republiky, ne v zájmu sociální demokracie potom říkáme: Ano, my jsme připraveni na sebe převzít odpovědnost sestavit ve druhém pokusu vládu',“ uvedl místopředseda strany Hašek.

„Odhaduji, že jde o pokus zabránit pravici, aby postavila stojedničkovou koalicí vládu,“ domnívá se politolog Přemysl Rosůlek. „V tuto chvíli to matematicky reálné není. Strategií je ukázat sílu ČSSD a pokusit se ovlivnit mediální agendu a případně i prezidenta.“

Případná menšinová vláda ČSSD by podle Sobotky mohla mít ve sněmovně větší šanci na úspěch než Rusnokův kabinet, jehož šance na získání důvěry jsou prý téměř beznadějné.

Sám Rusnok věří, že jeho kabinet důvěru dostane. „Počítám, že důvěru získáme. Jak se to povede, se uvidí,“ řekl Hospodářským novinám. „Budeme argumentovat věcně. Kontinuitou agend, které běží na resortech: státním rozpočtem, evropskými fondy, zákonem o úřednících, registrem smluv. Záležitostmi, které podmiňují střednědobé ekonomické impulsy,“ vysvětlil, jak chce poslance přesvědčit.

Stínový kabinet není dogma

Sobotka nechtěl personální obsazení menšinového kabinetu ČSSD příliš komentovat, podotkl však, že současná stínová vláda není dogma. Kvůli účasti na kabinetu, který by také měl směřovat k předčasným volbám, budou muset sociální demokraté změnit stranické usnesení, v němž stojí, že strana nebude bez nových voleb vstupovat do vlády. Usnesení je také důvodem tlaku na Marii Benešovou, která přijala post ministryně spravedlnosti v Rusnokově vládě, aby z ČSSD odešla.

Podle Haška se nyní strana otázkou Benešové nezabývá. „Lepší Marie Benešová, než jakýkoliv mandát ODS,“ prohlásil předseda sociálnědemokratických poslanců Jeroným Tejc: „Především hledáme všechny cesty, jak zabránit návratu Miroslava Kalouska nebo návratu těch ostatních neúspěšných a neschopných členů vlády.“

TOP vnímá požadavek ČSSD jako logický

Požadavek sociální demokracie na sestavení vlády v případném druhém pokusu vnímá TOP 09 jako logický a legitimní. Podle místopředsedy strany Kalouska však ani ČSSD nedá ve sněmovně dohromady většinu, aby taková vláda získala důvěru. Předčasné volby, o něž sociální demokraté usilují, TOP 09 odmítá a argumentuje většinou 101 hlasů.

  • „ČSSD je vítěz voleb, takže je to tisíckrát srozumitelnější než vláda Jiřího Rusnoka,“ komentuje to Kalousek, podle něhož jsou sociální demokraté relevantní silou v Poslanecké sněmovně na rozdíl od „vlády přátel Miloše Zemana.“

Podle ODS je požadavek ČSSD nesmyslný. „Nemají většinu hlasů ve sněmovně, naše šance jsou pořád vyšší,“ komentuje novou situaci koaliční kandidátka na premiérku Miroslava Němcová. „Nevím, jestli nejde o nějakou vnitřní hru sociální demokracie. Tohle stanovisko měli říct na Hradě před týdnem,“ komentoval nové stanovisko ČSSD předseda Poslaneckého klubu ODS Marek Benda. Podle něj nemá sociální demokracie šanci uspět. „Jsem si jist, že máme sto jedna hlasů, které poslanci podepsali v úterý,“ dodal.

Martin Kuba: „Zřejmě se ukazuje, že pozvánky některých představitelů ČSSD do vlády vedou v sociální demokracii k dalšímu napětí mezi fanoušky a odpůrci prezidenta Miloše Zemana. Přihlášení se k druhému pokusu o složení vlády je cestou, jak se část vedení ČSSD pokouší se spojit na cestě k ministerským křeslům a nerozhádat se úplně otevřeně ještě před volbami.“

„Považuji to za vzkaz dovnitř sociální demokracie, která se bojí rozkolu uvnitř vlastní strany, ale je to obrat poněkud komický,“ komentuje krok sociální demokracie předsedkyně LIDEM Karolína Peake: „Jako odstrašující experiment těsně před volbami by ale chvilková vláda Bohuslava Sobotky mohla být prospěšná… Záleží na prezidentovi republiky, jak využije druhý pokus.“

Komunisté slovy svého předsedy Vojtěcha Filipa ohlásili, že by podpořili jenom takovou vládu, která by pouze připravila rozpočet a dovedla zemi k předčasným volbám. Věci veřejné žádají rychlé předčasné volby. Podle předsedy strany Víta Bárty sociální demokracie jejich podporu nedostane. U Rusnokovy vlády se o podpoře rozhodnou až poté, co bude kabinet představen.