Kalousek: Ani ČSSD už nemá záruku, že prezident bude respektovat výsledky voleb

Praha - Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska nejsou předčasné volby řešením současné politické krize. Jestliže prý v situaci, kdy vládní koalice ODS, TOP 09 a LIDEM disponuje podporou 101 poslanců pro vládu Miroslavy Němcové, a prezident Zeman i přesto jmenoval premiérem svého kandidáta, nemá ani ČSSD jakožto potenciální vítěz voleb žádnou záruku, že prezident bude respektovat výsledky volební soutěže. V Otázkách Václava Moravce mimo jiné uvedl, že i z tohoto důvodu je „nakloněn diskuzi o změně ústavy“.

Kalousek se spolu s pověřeným předsedou ODS Martinem Kubou shodl, že Rusnokův kabinet není úřednický, nýbrž politický. Sám Kalousek ho nazývá „vládou přátel Miloše Zemana“ či „invazním komandem“. Místopředseda TOP 09 je „nakloněn diskuzi o změně ústavy“, jelikož je prý potřeba upřesnit prezidentovy pravomoci ve jmenování předsedy vlády i členů bankovní rady.

Kuba prý od designovaného premiéra neslyšel žádnou programovou prioritu, kterou by koalice nenabízela. S tím rozdílem, že koalice disponuje sněmovní většinou. Podle ministra financí v demisi by sněmovní rozpočtový výbor neměl onomu „invazivnímu komandu“ vůbec nic schválit. Schválení rozpočtu je totiž podle něj vyjádřením důvěry. A sněmovna Rusnokově vládě nevěří, dodal Kalousek.

Komunistická strana Čech a Moravy nicméně nevylučuje možnost, že by Rusnokův kabinet při hlasování o důvěře podpořila do doby předčasných voleb. „K Rusnokově vládě se nebudeme otáčet zády,“ řekla v Otázkách Václava Moravce místopředsedkyně KSČM Miloslava Vostrá. Strana si prý chce počkat na programové prohlášení případné vlády odborníků a podle toho se vedení KSČM rozhodne.