Rusnok formuje svůj tým. Šéf státní kasy mu dosud chybí

Praha - Pro pověřeného premiéra Jiřího Rusnoka je dnešek pátým dnem maratonu jednání s možnými kandidáty na ministerské posty v jeho nové vládě. Místo v ní zatím přijalo osm lidí, dalších šest křesel ale zůstává neobsazených - mezi nimi například i klíčová ekonomická ministerstva financí a průmyslu a obchodu.

Od rána Rusnok jedná s Martinem Pecinou, kterého si vybral na post ministra vnitra; do Kramářovy vily přijel před devátou hodinou, novinářům řekl, že ho Rusnok pozval na konzultaci. Údajně ale nevěděl, o jakých tématech budou hovořit.

Po něm do sídla designovaného premiéra přijelo auto se začerněnými skly. Kdo v něm seděl, se novinářům nepodařilo zjistit. Vilu navštívil i hradní kancléř Vratislav Mynář a podle zpravodaje ČTK na místo před jedenáctou hodinou přijel také náměstek vedoucího Úřadu vlády Václav Pelikán, který Rusnoka navštívil už v pondělí. Údajně by mohl převzít vedení úřadu.

Politolog Mlejnek: V ČSSD začíná rozkol

V pondělí na seznam členů Rusnokovy vlády přibyla čtyři další jména - Jan Kohout a František Koníček (oba ČSSD), Dalibor Štys a Martin Holcát. Někdejší diplomat Kohout přijal nabídku stát se ministrem zahraničí, bývalý poslanec Koníček povede resort práce a sociálních věcí. Přírodovědec Dalibor Štys stane v čele ministerstva školství, kde dosud vedl odbor výzkumu a vývoje. Ministrem zdravotnictví by měl být Martin Holcát, náměstek pro léčebně preventivní péči ve Fakultní nemocnici Motol.

Vedle čtveřice v pondělí potvrzených ministerstev bylo již dříve jasné obsazení čtyř postů - vnitro povede Martin Pecina, zemědělství Miroslav Toman, kulturu Jiří Balvín a spravedlnost Marie Benešová. Ve vznikajícím úřednickém kabinetu je tak již několik členů ČSSD (Benešová, Koníček, Kohout), která přitom vládu kritizovala. Předseda strany Bohuslav Sobotka navíc trvá na tom, že členové ČSSD, kteří vstoupí do Rusnokovy vlády, mají položit stranickou legitimaci.

„Svědčí to o počínajícím rozkolu v ČSSD a o tom, že strana není jednotná,“ říká v této souvislosti politolog Jan Mlejnek a za hlavního aktéra pnutí uvnitř sociální demokracie označuje prezidenta Miloše Zemana. „V jeho zájmu je to, aby po příštích volbách, ať už řádných, nebo předčasných, byl parlament co nejvíc rozkouskovaný, aby tam nebyla žádná konzistentní většina, protože v případě rozkouskovaného parlamentu on bude tím, kdo to bude z Hradu řídit a koordinovat,“ dodává Mlejnek.

PODÍVEJTE SE: Vizitky potvrzených členů Rusnokovy vlády

Rusnok pohovory s kandidáty v Kramářově vile zahájil den po svém jmenování minulou středu, o víkendu je přerušil. Čas na rozmyšlenou do středy si v pondělí vzal kyjovský starosta František Lukl, kterému designovaný premiér nabídl post ministra pro místní rozvoj. Nabídku setrvat v ministerském křesle potom zvažuje šéf obrany Vlastimil Picek. O svém případném působení v Rusnokově týmu se chce rozhodnout do čtvrtečního odpoledne.

Neobsazený zatím zůstává také vlivný post ministra financí. Ten sice Rusnok nabídl náměstkovi Miroslava Kalouska Janu Gregorovi, Gregor ho ale odmítl. Kdo všechno dal Rusnokovi košem?

  • Daniel Braun - ministerstvo pro místní rozvoj
  • Petr Fiala - ministerstvo školství
  • Jan Gregor - ministerstvo financí
  • Petr Šimerka - ministerstvo práce a sociálních věcí
  • Radek Špicar - ministerstvo životního prostředí
  • Ivo Vondrák - ministerstvo školství