Policie vyslechla Nečasova řidiče, ve čtvrtek bude vypovídat Němcová

Praha/Ostrava - Kriminalisté v Praze vyslechli pracovníky Úřadu vlády v kauze Nagyová - Jiřího Pertla a Alenu Hegrovou, které podle státního zastupitelství nechala Nagyová nezákonně sledovat, a řidiče Petra Nečase, jenž sledování odhalil. Ve čtvrtek bude na policii vypovídat také předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová. Bývalý poslanec za ODS Marek Šnajdr podal k ostravskému soudu stížnost na vzetí do vazby, čeká se ještě dalších pět stížností od zadržených v této kauze.

Předvolaní zaměstnanci úřadu vlády, řidič Jany Nagyové Jiří Pertl a správkyně Hrzánského paláce Alena Hegrová, vypovídali v kauze údajného sledování manželky premiéra Nečase. Jejich výslechu se dopoledne účastnil také advokát Nagyové Eduard Bruna. Asi hodinu po poledni novinářům sdělil, že dva ze svědků už vypovídali, ale k obsahu jejich výpovědi nic neřekl. „Vypovídali, ale neřeknu, jak vypovídali,“ řekl. Výslechu třetího svědka se nezúčastnil, protože byl pracovně vázán jinde.

Třetí vyslechnutý, Nečasův řidič Petr Nagy, vyšel z policejní budovy po 14. hodině, výslech odmítl komentovat. Žalobci se o něm zmiňují jako o řidiči premiéra, který odhalil sledování a informoval o něm Nagyovou. Údajně se také dozvěděl, že příslušníci Vojenského zpravodajství byli za odhalení pokáráni.
 
Policie vyzvala ke svědecké výpovědi také Miroslavu Němcovou, podle své tiskové tajemnice Evy Šmerdové bude šéfka sněmovny vypovídat ve čtvrtek v dopoledních hodinách. Další podrobnosti o výslechu ani o tom, zda budou na policii vypovídat i další poslanci, Šmerdová neuvedla, je ale pravděpodobné, že se výslech Němcové bude týkat druhé ze dvou kauz, do kterých je Jana Nagyová zapletena, tj. údajné politické korupce trojice bývalých poslanců ODS.

Podle Šmerdové zatím kancelář předsedkyně Poslanecké sněmovny neobdržela žádnou žádost o vydání některého z poslanců v souvislosti s případem. Podle dostupných informací Nečas ani dosud nevypovídal na policii. Ta však již vyslechla ministra financí v demisi Miroslava Kalouska (TOP 09).

Bývalý poslanec ODS Marek Šnajdr v rukou policie
Zdroj: ČT24

Šnajdr se chce dostat z vazby

V Ostravě mezitím podal stížnost na své vzetí do vazby exposlanec Marek Šnajdr. Ostravský krajský soud ji už obdržel, čeká se ještě dalších pět stížností. Dorazit by měly v nejbližších dnech. „Krajskému soudu v Ostravě byla zatím předložena k rozhodnutí pouze stížnost obviněného Marka Šnajdra. V souladu s rozvrhem práce již byla přidělena senátu rozhodujícímu vazební věci,“ uvedla mluvčí krajského soudu Lucie Böhmová.

V aféře někdejší šéfky premiérovy kanceláře ostravský okresní soud poslal do vazby sedm lidí, pět z nich si stížnost podalo okamžitě, jeden se tohoto práva vzdal. Další bývalý poslanec za ODS Ivan Fuksa si ponechal lhůtu na rozmyšlenou a nakonec stížnost podal též.

Zbývajících pět stížností, o nichž má rozhodnout krajský soud, leží zatím na ostravském okresním soudu. „Čekáme na potvrzení, že si zbývající obvinění převzali usnesení o vzetí do vazby. To jsme jim zaslali do vazebních věznic. Potvrzení musejí být součástí spisu. Až budeme mít spisový materiál kompletní, vše předáme krajskému soudu. Mělo by to být v několika dnech,“ řekl mluvčí okresního soudu Alexandr Dadam.

Zatím není jasné, dokdy o stížnostech rozhodne krajský soud. Lhůtu žádnou ze zákona danou nemá. „Jde o rozsáhlý spisový materiál. Všechny případy jsou propojené. Svazky budou teprve přicházet. Senát se s nimi musí nejprve seznámit. Teprve pak urychleně rozhodne,“ vysvětlila Böhmová.

Případ tří rebelů:

Ředitelka kanceláře Úřadu vlády Jana Nagyová podle policie stála za dohodou mezi rebely z ODS a koalicí. Tehdejší poslanci ODS Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Petr Tluchoř se vzdali poslaneckých mandátů, čímž umožnili schválení daňového balíčku; všichni tři jsou nyní ve vazbě. Podle vyšetřovatelů totiž byli ke svému odstoupení z poslaneckých funkcí motivováni nabídkou členství v managementu Českých drah, Čepra a Českého Aeroholdingu, což policisté považují za korupci.