Fischer usedne do křesla ministra financí. Je mi ho líto, míní Kalousek

Praha -  Do čela ministerstva financí kabinetu Jiřího Rusnoka usedne bývalý premiér úřednické vlády Jan Fischer. Rovněž má působit jako vicepremiér. Oznámil to designovaný premiér Rusnok po jednání v Kramářově vile. Na veřejné finance má podle něj dohlížet společně s Fischerem. Rusnokův kabinet je tedy kompletní. Prezident Miloš Zeman vládu, která ale nemá zajištěnou podporu v Poslanecké sněmovně, jmenuje zřejmě ve středu. Odstupujícímu ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) je Jana Fischera líto, považuje ho za hořký příběh od favorita prezidentské volby až po „pokusného králíka v Zemanově experimentu“.

„Rád bych vám sdělil očekávanou událost. Právě jsme se dohodli s panem expremiérem Fischerem, že se stane členem mnou sestavované vlády. Bude řídit resort ministerstva financí, bude současně místopředsedou vlády,“ konstatoval Rusnok. Ministerstvo financí není podle něj vůbec snadná záležitost. Uvedl, že o fungování resortu by se měl starat jakýsi tandem premiér - ministr, aby hospodaření s veřejnými financemi bylo pod „maximální kontrolou a prioritou této vlády.“

Podle Rusnoka nutně nepodmiňují pozici ministra financí jen ekonomické znalosti a její náplní není jen sestavování státního rozpočtu. Fischera si váží a zná ho velmi dlouho. „Vždycky jsem na něm oceňoval profesionalitu a zejména jeho řídící, ale i lidské vlastnosti. To jsou všechno, myslím, předpoklady pro to, aby velmi dobře zvládl i tento resort,“ zdůvodnil Rusnok.

Fischer jednal s Rusnokem několikrát

„Po sérii debat s panem premiérem Rusnokem jsem se rozhodl oficiální nabídku na funkci místopředsedy jeho vlády a současně ministra financí přijmout,“ prohlásil Fischer před Kramářovou vilou. „Osa premiér - ministr financí je v každé vládě důležitá,“ dodal s tím, že se těší na spolupráci s Rusnokem, jakožto bývalým ministrem financí.

Podle Fischera potřebuje „tato země obnovit hospodářský růst a fiskální politika tomu musí jít naproti.“ Žádná vláda si dnes prý nemůže dovolit nebýt vládou rozpočtové odpovědnosti. Chce jít cestou úspor na chodu státu, za priority považuje investice do dopravy, vědy a výzkumu, sanaci škod po povodních. „Za svou povinnost považuji velice vážně zvýšit disciplínu ve výběru daní a bránění daňovým únikům,“ dodal.

Fischer zároveň odmítl spekulace o své vazbě na prezidenta Zemana, kterého před druhým kolem volby podpořil proti Karlu Schwarzenbergovi. „Nejsem ve vládě jako prodloužená ruka prezidenta Zemana. Kampaň je pryč, prezident byl zvolen, je jím Miloš Zeman…,“ uvedl před Kramářovou vilou nový šéf státní kasy. „Stojím samozřejmě o to, aby prezident republiky podporoval ministra financí a uměl s ním být v kontaktu. To myslím půjde, prezidenta Zemana znám dostatečně dlouhou dobu.“

Ministři financí se do Fischera „obuli“

K Fischerovu angažmá se ovšem kriticky staví odstupující ministr financí Miroslav Kalousek: „Cesta od favorita prezidentské volby až po pokusného králíka v Zemanově experimentu musí být velmi hořký lidský příběh. Ale pravděpodobně typický pro bývalého normalizačního kariéristu.“

Stínový šéf státní kasy za ČSSD Jan Mládek se k Fischerovu postu staví smířlivěji: „Je výbornou věcí, že už ministerstvo financí opustí ministr Kalousek, protože jeho působení přivedlo zemi do hospodářského propadu i ke katastrofickým výsledkům při čerpání evropských peněz.“ Kriticky ovšem hovoří o jeho premiérském angažmá. „To, že platíme za elektriku tolik peněz, je bezprostředně jeho vina, protože on v případě fotovoltaických panelů nekonal, i když měl.“ Jan Fischer ovšem v obou případech kritiku odmítá.

  • K Miroslavu Kalouskovi: Ministr financí maluje portrét politické praxe, kde hrubost politiků nahrazuje velkorysost, slušnost a hrubou debatu a já do tohoto světa nepatřím.
  • K Janu Mládkovi: Se zájmem sleduji, jak se mnohonásobně opakovaná lež stává pravdou. Je všeobecně známo, že moje vláda, která nezavinila cenové nastavení fotovoltaiky, předložila do Poslanecké sněmovny návrh zákona - a to, že si ho představitelé neosvojili, není její vina.
Jan Fischer přijíždí na jednání do Kramářovy vily
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Prezident jmenuje vládu Jiřího Rusnoka ve středu v jedenáct hodin a od té doby jí poběží třicetidenní lhůta, během které musí poslance požádat o důvěru. Rusnokovi ministři věří, že ji získají. ODS a TOP 09 naopak dál připomínají, že většinu ve sněmovně má dosavadní koalice a že Rusnokova vláda nemůže uspět. „Nabízíme solidní správu této země do následujících voleb, které budou nejpozději v květnu příštího roku. My nemusíme někomu slibovat, že uděláme to či ono,“ reagoval Rusnok.

Fischer má stále dluhy z prezidentské kampaně, chce se s nimi vypořádat do úterý

Příští ministr financí podle svých slov do úterý splatí dluhy z prezidentské kampaně, které
dosud činily pět milionů korun. "Tohle je můj závazek soukromý, s kterým se samozřejmě v nejbližší době vyrovnám, pokud ne dnes, tak zítra (v úterý). Ta jednání pokročila tak, jak
jsem sliboval. Jména sponzorů uvidíte na transparentním účtu," odpověděl Fischer novinářům na otázku, jak bude schopen spravovat státní finance, když jeho prezidentská kampaň skončila v milionových dluzích.

Fischerova kandidatura na hlavu státu skončila s pětimilionovým dluhem. Jako jediný z devítky kandidátů dluhy nesplatil ani po uplynutí zákonné lhůty. Nedávno uvedl, že neuhrazené finance zaplatí do 26. července.

Rusnokovu kancelář má řídit Štogl

Jasněji je po dnešku i o jménu člověka, který zastoupí Janu Nagyovou v čele premiérova kabinetu. Šéfem kanceláře předsedy vlády Jiřího Rusnoka se podle deníku Insider stane advokát Karel Štogl. Ten Rusnoka během vyjednávání o složení úřednické vlády opakovaně navštívil, zatím nástup do funkce ředitele premiérova kabinetu oficiálně nepotvrdil.

Insider čtyřicátníka Štogla charakterizuje jako advokáta spojeného se sociální demokracií. Muž, který je nyní poradcem sociálnědemokratického senátora Jana Hajdy, radil v minulosti i tehdejšímu ministru obrany Jaroslavu Tvrdíkovi. Pracoval také jako vojenský diplomat při Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) ve Vídni a jako osobní tajemník ministra financí.