Kuba: Když vše poženeme k soudu, oslabí to demokracii

Praha - ODS ani TOP 09 nebude hlasovat pro vydání Petra Nečase k trestnímu stíhání kvůli údajné korupci tří poslanců. Mají se poslanci plést do řemesla moci soudní? Nebo se naopak justice pouští do oblasti, ve které nemá co dělat? Podle místopředsedy ODS Martina Kuby podobné dohody do politiky patří a je to přesně ten případ, pro který byla v ústavě zakotvena poslanecká imunita. „Dostáváme se do situace, kdy je třeba vymezit, kam patří politika a kam trestně-právní věci. To je pro budoucnost demokracie v České republice velmi důležité,“ řekl Kuba v Událostech, komentářích.

„V parlamentní demokracii přece nemají všechny věci končit u soudu, soudní moc nemá být ta jediná, která vždycky nakonec rozhodne. To nakonec povede k naprostému oslabení politické schopnosti rozhodovat,“ myslí si Kuba. Podle něj dochází ke kriminalizaci politických rozhodnutí. Souhlasí s ním i odstupující ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Oba dva pánové, kvůli nimž údajně byla celá tahle kauza spuštěna, pánové Rittig a Janoušek, si dál užívají sluníčka na moři, nikdo je nevyslechl ani neobvinil, zatímco orgány činné v trestním řízení jdou dál tím politickým směrem,“ poznamenal v pořadu.

Podle Kalouska jsou podobné případy důvodem, proč navrhoval, aby byla imunita zrušena úplně. „Abychom tu nevedli diskusi, jestli to je, nebo není šikana. Pokud se většina parlamentu domnívá, že imunita má zůstat a že má bránit právě proti šikaně, tak tohle je přesně ten případ, kdy má Poslanecká sněmovna říci: 'Pánové státní zástupci, tady kriminalizujete něco, co vám vůbec nepřísluší,'“ dodal Kalousek.

Místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková řekla, že Petr Nečas by měl sám předstoupit před sněmovnu a požádat o své vydání. „Jako jeden z nejvyšších ústavních činitelů by měl dát naprosto jasný signál veřejnosti, že před zákonem jsme si všichni rovni. Skutečně mě překvapuje, že kolegové z ODS a TOP 09 vůbec uvažují o tom, že by nemusel být vydán,“ podotkla s tím, že základním lidským právem je právo na spravedlivý proces a hájit se před soudem je v Nečasově zájmu. „Zda došlo ke korupci, může posoudit jenom nezávislý soud, a tomu bychom měli nechat volný průběh,“ dodala.

To si myslí i předseda KSČM Vojtěch Filip. „Je potřeba prokázat onen úmysl, že za tuto výhodu poslanci se zbavili svého práva rozhodovat. V tomto ohledu bude mít policie a státní zastupitelství poměrně těžký úkol a já bych jim ho nerad ještě ztěžoval,“ dodal Filip.

Události ČT o situaci kolem vydání Petra Nečase (zdroj: ČT24)