„Viróza“ neustupuje ani po dvou měsících

Praha – Viróza jako oficiálně podané zdůvodnění nejisté chůze Miloše Zemana u korunovačních klenotů byla chyba. Tak to alespoň přiznal prezidentův kancléř Vratislav Mynář v pondělním Hyde Park. Podle Mynáře šlo o nešťastný termín a za prezidentův stav ve skutečnosti mohl nerv u palce a náročná chůze po schodech. Zeman sám ve stejném pořadu dříve řekl, že měl chřipku. Záhada s vrávoráním hlavy státu během ceremonie tak i po dvou měsících postrádá vysvětlení, na kterém by se Zemanovi nejbližší lidé veřejně shodli.

Pečlivě jsme to probrali

Že viróza jako důvod stavu prezidenta nebyl úplně nejšťastnějším, se ukázalo bezprostředně po ceremoniálu. Hradní mluvčí oficiálně podané verzi nevěřili ani Zemanovi skalní voliči, termín rychle zlidověl a začal se nekontrolovatelně šířit po internetu. Lidé si na večery plánovali, v jaké hospodě „půjdou chytit virózu“. Partneři, kteří zůstali doma, je po návratu kárali, že mají „virózu jak z praku“ a na téma viróza se Zemanem v hlavní roli vznikla i hra pro mobilní telefony.

Vratislav Mynář nyní vysvětlení označil jako chybné. Horečku podle něj prezident měl, hlavní důvod nejisté chůze byl ale jinde. „Viróza nebyla úplně vhodná. Já můžu říct, že je to pochybení kanceláře prezidenta i v tom, že jsme neprošli tu trasu, neviděli jsme, co to fyzicky znamená,“ řekl Mynář v Hyde Parku. Prezident má podle něj problémy s nervem u palce a největší obtíže mu údajně dělá chůze po schodech, což se při ceromonii, při níž jich musel absolvovat několik desítek, projevilo.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Přitom podle Mynáře byl oficiální termín virózy důsledně konzultován s poradci. „Nebyl to můj nápad. Ale shodli jsme se, že se prostě budeme snažit popsat stav pana prezidenta, a mohu říct, že nebyl alkoholický, způsobem, který by to nejlépe vystihoval,“ dodal kancléř.

Obyčejná a neuvěřitelná

Zeman sám ve speciálním vydání Hyde Parku ke sto dnům ve funkci řekl, že měl chřipku a vrávorání před klenotnicí vysvětlil kombinací horečky a únavy. Slovo viróza – byť se na něm jeho poradci shodli – přitom odmítl. „Podívejte se, jednak jsem měl 39,2 horečky, protože jsem se krátce potom změřil. A pak, při vstupu do klenotnice je 90 točitých gotických schodů bez zábradlí. A já už čtyři roky špatně chodím,“ sdělil Zeman, proč měl během ceremonie problémy s udržením stability a musel se občas chytit nejbližšího předmětu nebo opřít o zeď, aby nespadl.

Prezident Miloš Zeman při odemykání korunovačních klenotů

Chřipky se od počátku držela i prezidentova rodina. Manželka prezidentův stav označila jako „obyčejnou chřipku“, dcera jako „neuvěřitelnou chřipku“. „Přišel domů a já už jsem ho chtěla seřvat, co se stalo. Táta ale spadl do postele, nízkej tlak, k doktorovi okamžitě,“ rozvinula to ještě Kateřina Zemanová v pořadu ČT1 Všechnopárty. „Kdybych věděla, že je mu takhle špatně, tak ho radši ani nikam nepouštím,“ dodala Zemanova dcera.

A na zdraví!

Přeskoky od virózy přes horečku a únavu ze schodů až k nervu u palce ale nejsou jedinou novinkou, kterou Hyde Park s kancléřem k tématu přinesl. I když se rodina a oficiální poradci na důvodu neshodnou, přemíru alkoholu doteď všichni odmítají. Mynář přesto přiznal, že malý přípitek proběhl. Vzhledem k tomu, že byl celou dobu po jeho boku, měl prý dobrý přehled. „Mohu potvrdit, že pan prezident za celý den vypil jednu malou skleničku, to znamená dva centilitry vodky s panem velvyslancem ruské ambasády,“ uvedl.

Místo vodky ale agentury přinesly fotografie, na kterých si prezident s velvyslancem ruské ambasády přiťukává sklenicí bílého vína.

Prezident Zeman s ruským velvyslancem Kiselevem
Zdroj: Jakub Dospiva/ČTK