Rusnokova vláda: 1 žena, 1 expremiér a nulová obliba ve sněmovně

Praha – Miloš Zeman dnes jmenuje v pořadí už dvanáctou vládu v historii samostatného Česka. Přesto ale bude výjimečná - žádný jiný kabinet totiž nevyvolával u sněmovních stran takovou bouři nevole ještě před svým jmenováním. A ještě jedno unikum: v Rusnokově kabinetu zasedne i Jan Fischer a stane se tak prvním expremiérem, který si vyzkouší „kariérní sestup“ na pozici ministra v jiné vládě. V dalších kritériích už se Rusnokova družina příliš neliší: ve vládě bude pouze jedna žena, zato hned pět ministrů s průkazkou předrevoluční KSČ.

Hned poté, co začal Rusnok shánět první ministry, se rozhořela disputace, zda tento kabinet nazývat vládou úřednickou či vládou odborníků. Ve skutečnosti je celá řada ministrů zkušenými politickými harcovníky - často s vládními zkušenostmi.

Čest práci!

Před listopadem 1989 bylo pět Rusnokových ministrů členy KSČ, alespoň podle dostupných údajů. Nejdéle byl držitelem rudé knížky ministr obrany Vlastimil Picek (v letech 1977–1990), ministr financí Jan Fischer vstoupil do KSČ v roce 1980, ministr zahraničí Jan Kohout v roce 1986 a podle tisku byli za minulého režimu členy totalitní partaje také ministr práce František Koníček a ministr průmyslu Jiří Ciencala. Sám premiér Rusnok pak byl kandidátem na členství v KSČ. 

Také po revoluci oblékli mnozí nastupující ministři dresy politických stran, nejvíce jich prošlo sociální demokracií: Marie Benešová, Jan Kohout, František Koníček, Martin Pecina a také premiér Jiří Rusnok. Ten dokonce v roce 2003 kandidoval na předsedu ČSSD, získal ale jen 147 hlasů, zatímco Vladimír Špidla 299 (Rusnoka podporovali především příznivci bývalého šéfa strany Zemana). Kohout zase v roce 2005 jednal se Stanislavem Grossem, že by ho vystřídal v čele vlády – nakonec ale nabídku odmítl a premiérem se stal Jiří Paroubek. Zajímavý je v této souvislosti Martin Pecina: vedle ČSSD byl totiž rovněž členem ODS (1993–97). 

Martin Pecina (vlevo) na sjezdu SPOZ
Zdroj: ČT24/Jaroslav Matyáš

Pecinu ale možná čeká ještě jedno převlékání stranického dresu. Už od konce loňského roku se mluví o tom, že míří k Zemanovcům. Předseda strany Zdeněk Štengl v červnu v rozhovoru pro Aktuálně.cz uvedl, že bude nejspíš Pecina jedním z kandidátů SPOZ.

A nemusí být jediným z nových ministrů: spekuluje se totiž také o Janu Kohoutovi, který by měl vést pražskou kandidátku Zemanovců a Marie Benešová středočeskou. SPOZ zatím podobné úvahy odmítá s tím, že ještě nejsou hotové kandidátky pro volby. Sám premiér Rusnok ale v roce 2010 vedl kandidátku Zemanovců do zastupitelstva v Praze-Vinoři a straně radil i v ekonomických otázkách. Ostatně také on by mohl po premiérování získat viditelnější místo ve straně.

Ve sněmovně nevydrželi ani rok

Co se týče předchozího působení v politice, ani tady nejsou Rusnokovi ministři žádnými nováčky. Hned pět z nich už zakusilo působení ve vládě: Fischer byl premiér úřednického kabinetu, Pecina byl v této vládě ministrem vnitra a Kohout řídil diplomacii. Picek zase přechází z Nečasovy vlády se stejným resortem. Jiří Rusnok si pak střihl rovnou dvě ministerstva: nejprve vedl finance (2001–02), poté byl ministrem průmyslu (2002–03). 

  • celkem devět ministrů Rusnokovy vlády dříve působilo na ministerstvech ve vedoucích funkcích – buď jako náměstci, nebo vedoucí odboru

Zajímavé je předchozí působení ministrů ve sněmovně. Poslanecké lavice si vyzkoušeli Rusnok, Pecina a Koníček, ani jeden z nich však v dolní komoře nevydržel déle než jeden rok. Rusnok složil mandát kvůli sporům s Vladimírem Špidlou, Pecina zase kvůli dalšímu předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi. Koníček pak do sněmovny usedl jako náhradník za zesnulou kolegyni. „Já jsem nikdy nechtěl do parlamentu, na mě to prostě spadlo tím, že zemřela paní poslankyně Boháčková,“ vysvětloval.

Benešová jedinou ministryní

Se zastoupením žen to v nově jmenované vládě není slavné, jedinou ministryní je šéfka spravedlnosti Marie Benešová. S ohledem na nejisté funkční období českých kabinetů se ale poměr žen a mužů ještě může změnit. Když nastupoval Nečasův kabinet, tak neměl ministryni žádnou. Postupem času ale přibyly Karolína Peake, Ludmila Müllerová a Alena Hanáková. Žádnou ministryni neměla při jmenování ani jedna z Klausových vlád a také Zemanův kabinet. Naopak největším „feministou“ je v tomto ohledu Mirek Topolánek: v jeho druhé vládě seděly čtyři ženy.

Marie Benešová
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Rusnokova družina bude také druhým nejstarším kabinetem v historii porevolučního Česka. Věkový průměr nastupující vlády je 53,2 roku – o něco starší byl jen Zemanův kabinet v roce 1998. Když nastupovala vláda Petra Nečase, byl její průměr o pět let nižší než v případě Rusnokovy sestavy.

Nejmladším ministrem bude v Rusnokově vládě jediný třicátník – ministr pro místní rozvoj František Lukl (35 let). Naopak nejstarší ministryní bude pětašedesátiletá Marie Benešová. Samotnému Rusnokovi je 52.