Rath hlasovat o rozpuštění sněmovny nebude

Praha - Vazebně stíhaný poslanec David Rath, obžalovaný z korupce, svým hlasem k rozpuštění Poslanecké sněmovny a vypsání předčasných voleb nepřispěje. Soudce Krajského soudu v Praze Robert Pacovský mu totiž účast na mimořádné schůzi dolní komory nepovolil. Rath podal proti rozhodnutí soudu další ústavní stížnost.

Podle Rathova advokáta Adama Černého přišlo rozhodnutí už v úterý. „Soudce nesouhlasí s účastí klienta na hlasování o rozpuštění sněmovny bez odůvodnění,“ uvedl Černý, podle jehož názoru je rozhodnutí soudu protiústavní.

Adam Černý, advokát Davida Ratha:

„Soud neumožnil účast pana poslance na jednání sněmovny z ryze technických důvodů. Toto jednání soudu má protiústavní rozměr, neboť poslanec Rath byl zvolen v řádných volbách za poslance parlamentu. To, že technické obtíže nebo prostá nevůle soudu brání ve výkonu tohoto mandátu, je protiústavní.“

Rath se proto rozhodl proti rozhodnutí soudce Pacovského podat další ústavní stížnost. U Ústavního soudu v tuto chvíli leží už tři jeho nevyřízené stížnosti, které dosud čekají na rozhodnutí. Celkem jich stíhaný poslanec podal jedenáct, dosud však ani s jednou neuspěl.

Zákonodárci mají jednat o rozpuštění dolní komory na žádost poslaneckého klubu opoziční ČSSD na mimořádné schůzi 17. července. Datum oznámila ve středu předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. Rath však žádal o účast již dříve, protože se o případném hlasování déle spekulovalo.

Rath hlasovat o rozpuštění sněmovny nebude (zdroj: ČT24)