Letadlům CASA funguje ochranný systém, mohou do bojových misí

Praha - Ochranný systém letadel CASA je funkční. Pasivní ochrana, známá pod zkratkou DAS, úspěšně absolvovala armádní zkoušky. Španělská dopravní letadla tak může vojenské letectvo v případě potřeby nasadit i do válečných zón. Upozornil na to server Česká pozice.

Podle generálního ředitele firmy Omnipol Michala Hona budou výsledky testů oficiálně oznámeny v pondělí. Omnipol nákup letadel pro ministerstvo obrany zprostředkoval. Podle České pozice nyní Omnipol přestane obraně vyplácet pokutu za nefunkční systém, která činila asi milion korun měsíčně. Server uvedl, že společnost úřadu takto zaplatila více než 20 milionů. „Nešlo však o kompenzaci v hotovosti, nýbrž o dodávku náhradních dílů na Casy,“ informovala Česká pozice.

Vojáci nechtěli letadla posílat například do Afghánistánu, dokud systém vlastní ochrany plně nefungoval. Omnipol se řadu měsíců bránil tvrzením, že jiné armády používají stejné stroje bez tohoto systému i v zahraničních bojových operacích. Nefunkčnost systému nebránila běžnému provozu dopravních strojů. Vojenští piloti na nich nalétali několik tisíc hodin. Stroje používali například při transportu vojáků do mise v Kosovu.

Nákup letadel CASA byl od počátku mnohými odborníky i médii kritizován jako předražený. Hovořilo se také o tom, že za pořízením letadel stál silný tlak vysoce postavených úředníků ministerstva obrany, kteří španělské stroje prosadili proti vůli některých armádních představitelů.

Kvůli obchodu je vyšetřována bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09) a její náměstek Jiří Staněk. Kriminalisté Parkanovou viní ze zneužití pravomoci veřejného činitele kvůli tomu, že podle vyšetřovatelů nenechala zpracovat nezávislý posudek na cenu letounů pro vojenské letectvo. Při nákupu tak údajně vznikla škoda 658 milionů korun. Parkanová je přesvědčena o tom, že se trestného činu nedopustila. Vinu odmítá i Staněk.