Byl jsem nemocen a pod tlakem médií, řekl Janoušek u soudu

Praha – U Městského soudu v Praze začalo hlavní líčení v případu Romana Janouška, známý pražský podnikatel a lobbista krátce po zahájení před soudem pouze přečetl své prohlášení. Odmítl ale odpovídat na otázky soudu i státní zástupkyně. Čelí obžalobě z pokusu o vraždu, podle žalobkyně loni v březnu po předchozí nehodě srazil v opilosti řidičku nabouraného vozu, která s ním chtěla situaci řešit. Ženě se omluvil, neudělal to prý úmyslně, své jednání označil za chybu. V té době byl podle svých slov podnikatel pod tlakem médií a před operací krevní sraženiny na mozku. Hlavní jednání je nařízeno až do pátku, pravděpodobně ale ke konci týdne neskončí, protože se řada předvolaných svědků omluvila. Janouškovi hrozí až 18 let odnětí svobody.

Janoušek k Městskému soudu v Praze dorazil na poslední chvíli v doprovodu svého právního zástupce Víta Širokého. Na otázky několika čekajících novinářů, jak se připravoval, v rychlosti odpověděl, že těžce; na další dotaz, zda má strach, pak přiznal: „Mám.“

Podle vlastního vyjádření při přelíčení poškozenou v kritickou chvíli neviděl. „Neviděl jsem ji. Kdybych ji viděl, tak zastavím a poskytnu pomoc,“ zdůraznil Janoušek, který po přečtení svého prohlášení opustil soudní místnost.

Při přelíčení omlouval a vysvětloval své jednání mimo jiné tím, že se tehdy nacházel ve velmi špatné životní situaci a pod tlakem médií kvůli odposlechům telefonátů s bývalým primátorem Pavlem Bémem. „Měl jsem výkyvy nálad a byl jsem nervózní,“ popisoval Janoušek svůj tehdejší stav. Ohradil se ale proti tomu, že by se snažil vyhýbat trestnímu stíhání pobytem v nemocnici. Janouška totiž lékaři nedávno operovali, měl krevní sraženinu na mozku.

Prohlášení Romana Janouška u soudu (zdroj: ČT24)

Právě zdravotní stav označil Janoušek za důvod, proč se nechce účastnit dalších jednání a proč pouze četl své prohlášení. „Ty problémy jsou setrvalé, má problémy se soustředěním a ta poslední lékařská zpráva, kterou jsme založili do spisu, byla o tom, že 14. července prodělal další bezvědomí,“ řekl novinářům jeho advokát Vít Široký. „Udělal jsem chybu, kterou mi nikdo neodpáře,“ sdělil podnikatel před soudem. Dodal, že je připraven nést následky svého jednání.

K soudu dorazila i poškozená žena, při přelíčení prohlásila, že finanční kompenzaci považuje za dostačující. Dostala 900 tisíc. Určité zdravotní komplikace prý stále má. K samotnému incidentu sdělila, že ji Janoušek srazil, když byla na úrovni pravého předního světlometu auta. „Po nárazu si nic nepamatuji,“ poznamenala poškozená cizinka prostřednictvím tlumočnice.

Roman Janoušek u soudu
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Advokát poškozené Josef Lžičař pro ČT: „Je třeba si uvědomit, že poškozená má v trestním řízení pouze práva uplatnit nárok na náhradu škody, či nikoli. My se nemůžeme vyjadřovat k otázce viny nebo trestu. A proto se nás to už v jistém slova smyslu netýká, protože my jsme už odškodněni… Posouzení bude pro soud velmi složité, protože věc není jednoduchá. Celá věc spočívá ve správném posouzení subjektivní stránky, to znamená posouzení úmyslu přímého, nebo nepřímého při téhle právní kvalifikaci.“

Krátce vypovídal i podnikatel Zoran Kazimirovič - zástupce firmy Ora Print, které patří auto, jež Janoušek řídil. Muž prohlásil, že lobbista je ve společnosti zaměstnán na vedlejší pracovní poměr jako poradce. Firma Ora Print v minulosti získala velmi lukrativní zákazky od Všeobecné zdravotní pojišťovny. Spekulovalo se právě o napojení firmy na Romana Janouška.

Roman Janoušek u soudu
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Předseda senátu Tomáš Kubovec pak četl výpověď jednoho z policistů, který s Janouškem hovořil mezi prvními. Pětačtyřicetiletý podnikatel podle něho seděl v parku na lavičce. „Představil se jako Roman. Vypadal, jako když jej někdo vzbudil. Mluvil pomalu a slabě,“ popsal do protokolu policista první setkání s Janouškem. Lobbista se přiznal, že pil, choval se prý slušně. Policistův kolega pak u soudu doplnil, že dechovou zkoušku se policistům podařilo provést až zhruba na šestý pokus. Kubovec dnes také zmínil, že Janoušek měl v osmnácti letech zakázáno řídit, více to však neupřesnil. „Já si myslím, že mu odebrán nebyl, ale nevím to,“ reagoval Široký na dotaz novinářů, zda Janoušek aktuálně řidičským oprávněním disponuje.

Janoušek ženu srazil a ujel

Incident se stal 23. března loňského roku ve Vyskočilově ulici v Praze 4. Janoušek, kterému policie naměřila při dechové zkoušce přes dvě promile alkoholu, narazil do vozu před sebou. Nehodu však neřešil a jel dál. Po několika desítkách metrů zastavil na světelné křižovatce na červenou. Řidička nabouraného vozu jej ve snaze incident vyřešit doběhla a postavila se před Janouškovo auto.

Tehdy jedenapadesátiletá Vietnamka se snažila boucháním do kapoty vozu Janouška přimět, aby vystoupil. Lobbista na to ale reagoval tak, že dvakrát s autem popojel proti ženě. Když ani poté cestu neuvolnila, muž se podle žalobkyně v okamžiku rozsvícení zeleného světla na semaforech rozjel. Žena v tu chvíli byla na úrovni pravého předního světlometu Janouškova SUV značky Porsche. „Zaútočil na ni tím způsobem, že se prudce rozjel vpřed, akceleroval, a to přímo ve směru na poškozenou,“ píše státní zástupkyně Jana Kadeřábková v obžalobě.

Roman Janoušek, květen 2013:

„Nejsem bohužel ani první ani poslední, komu se tohle stalo. To by muselo být z vraždy obviněno strašné množství lidí.“

Janoušek se rozjel za šest sekund na rychlost přibližně 34 kilometrů za hodinu, podle žalobkyně tak musel minimálně vědět, že může cizinku usmrtit. Způsobil jí otok mozku, což ji podle lékařů ohrožovalo na životě. Zachránil ji pouze včasný zásah záchranné služby. Žena strávila přibližně měsíc a půl v nemocnici. Janoušek s ní uzavřel dohodu o narovnání a zaplatil jí podle obžaloby 900 tisíc korun.

Roman Janoušek
Zdroj: Aleš Pospíšil/ČTK

Lobbista již dříve uvedl, že od nehody ujel, protože se delší dobu cítil pronásledovaný a měl strach, že jde o provokaci. Kromě obvinění z pokusu o vraždu, za který mu hrozí až osmnáctileté vězení, obžaloba Janouška viní také z řízení pod vlivem návykové látky. Státní zastupitelství ho původně stíhalo pro úmyslné těžké ublížení na zdraví, jeho čin ale překvalifikovalo letos v lednu.

O okolnostech nehody Janoušek hovořil v květnovém exkluzivním rozhovoru pro ČT. „Já si tu nehodu pamatuju, jako kdyby byla v husté mlze, ještě jednou bych chtěl říct, že je mi hrozná hanba,“ uvedl Janoušek s tím, že situace, při které k nehodě došlo, pro něj nebyla standardní; podle vlastních slov byl vyčerpaný mediálním tlakem, měl pocit, že ho někdo sleduje, a navíc ho trápily zdravotní potíže.

„Měl jsem v hlavě starý hematom, v poslední době se mi motala hlava, měl jsem změny nálad a vůbec jsem nechápal, co se děje. Myslel jsem, že jsem přetížený, že jsou to nervy, stres… Souhra těchto všech faktorů mi asi neumožnila racionálně vyhodnotit tu situaci,“ řekl tehdy. Obžalobu, která ho viní z pokusu o vraždu, označil za absurdní a u soudu ji chce rozbít novými znaleckými posudky.