Jak naznačil, tak činí - Kohout odvolal klíčové lidi z ministerstva

Praha – Nový ministr zahraničí Jan Kohout potvrdil dřívější spekulace o personální obměně resortu a odvolal vrchní ředitelku sekce ministra Kateřinu Weissovou i generálního sekretáře ministerstva Jaromíra Plíška. O plánu zbavit se nejbližších spolupracovníků bývalého ministra Karla Schwarzenberga média informovala už minulý týden. Právě Jaromíra Plíška Schwarzenberg prosazoval na post velvyslance na Slovensku. Nesouhlasil s ním však prezident Miloš Zeman, který by v Bratislavě rád viděl Livii Klausovou. Server Česká pozice dnes uvedl, že Plíška by měl nahradit Vladimír Zavázal, současný náměstek ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace. Zavázal již dříve jako generální sekretář působil a v minulosti byl i velvyslancem.

Předseda úřednické vlády Jiří Rusnok už dal najevo, že s Klausovou na postu velvyslankyně problém nemá. Podle všeho má podobný názor i Kohout, takže Plíškovy šance na velvyslanecký post už jsou zřejmě téměř nulové. Pozice generálního sekretáře zůstává zatím prázdná.

Funkci za Weissovou, šéfku kabinetu předchozího ministra, dočasně přebral první náměstek ministra Jiří Schneider. Weissová nastoupila spolu se Schwarzenbergem. Spekulovalo se o tom, že by mohla být v budoucnu velvyslankyní v Británii, to je ale nyní také nepravděpodobné.

Kohout uvedl, že bude měnit nejbližší spolupracovníky. Na pozicích náměstků ministra zahraničí zatím zůstávají diplomat Schneider, bývalý poslanec ODS Tomáš Dub a diplomatka Veronika Kuchyňová Šmigolová, kterou Schwarzenberg jako ministr v demisi jmenoval do funkce náměstkyně 1. července.

Sídlo ministerstva zahraničí - Černínský palác
Zdroj: ČT24/Ministerstvo zahraničních věcí

Obmění se velvyslanci na západě Evropy i v klíčových státech

Prozatím není jasné, jak dlouho Kohout vydrží v čele české diplomacie, už při nástupu do Černínského paláce ale avizoval, že nejbližší ministerský tým obmění a považoval to za přirozenou věc. Navíc se s jeho jmenováním zřejmě vyřešil prezidentsko-ministerský konflikt z posledních týdnů, týkající se velvyslanců. Hlavní pozornost přitahují posty v Bratislavě a také v Moskvě, kam prezident prosazuje poslance Evropského parlamentu Vladimíra Remka.

V následujících měsících ale budou svého vedoucího měnit české ambasády v několika státech západní Evropy – v Německu, Francii nebo Velké Británii. Nový velvyslanec se zřejmě bude zabydlovat i v Rusku, Brazílii nebo Číně, tedy ekonomicky klíčových zemích.

Šéf zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček řekl pro Hospodářské noviny, že několik postů, které jsou v současnosti neobsazené, se vyřeší během několika týdnů. První skupina nových velvyslanců je podle Kmoníčka už připravena k podpisu, například pro Kanadu nebo Brazílii. „Moskva je též prioritní, protože je neobsazená, ale tam musí být nejdříve rozhodnutí vlády,“ cituje deník Kmoníčka. Server Česká pozice tvrdí, že už tento týden Zeman podepíše nominaci diplomata Jiřího Havlíka, který by měl z Mexika zamířit do Brazílie.