Rusnok: Fischer vše vysvětlil, někdo chce udržovat rozbouřené vody

Praha - Financování neúspěšné prezidentské kampaně Jana Fischera je podle samotného ministra financí vyřešené a bylo zcela v souladu se zákonem. Jan Fischer sponzorské dary na svou prezidentskou kampaň několikrát vysvětlil, je to zástupný problém, řekl  v České televizi premiér Jiří Rusnok. Rusnokova vláda ale měla podle bývalého prezidenta Vácalva Klause jinak „dobře našlápnuto“ a Fischerovo jméno ji znehodnotilo.

„Já to od této chvíle považuji pro sebe za uzavřenou záležitost,“ uvedl Fischer. Fischer přitom dluhy z kampaně splatil několik měsíců po uplynutí zákonné lhůty. Nejasnosti kolem peněz, kterými pohledávky uhradil, ministr považuje za dostatečně vysvětlené. Ministr financí o rezignaci neuvažuje, rozhodnutí je však podle něj v rukou premiéra Jiřího Rusnoka.

Jan Fischer:

„Je mi velice líto, že vznikly pochybnosti a účelové desinterpretace, šířilo se po této zemi hodně polopravd či přímo lží. Je mi skoro líto sponzorů, kteří věnovali na dotažení mé kampaně svoje soukromé prostředky a měli s tím poté takové problémy.“

Rusnok sdělil, že Fischer od něj žádný úkol ohledně vyjasnění financování prezidentské kampaně nedostal. „Já myslím, že pan Fischer tu situaci vysvětlil už několikrát. Pokud vím, tak ji je připraven znovu vysvětlit po debatách se svými sponzory. Já spoléhám na to, co on k tomu řekne, a nemám důvod mu nevěřit,“ sdělil premiér. „To je zástupný problém naprosto pro někoho, kdo chce udržovat hladiny rozbouřené,“ dodal.

Fischer v pondělí vyzval sponzory, kteří mu pomohli doplatit dluh za prezidentskou kampaň, ať původ peněz doloží. Pokud informace nedostane do dnešních 16:00, peníze prý vrátí. I přesto ale pochybnosti nemizí. „I kdyby řekli, odkud vzali peníze, dál zůstane podezření, že pan Fischer je těmto lidem zavázán,“ řekl Jiří Pospíšil, místopředseda ODS.

Miloš Zeman jmenuje Jana Fischera ministrem
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Server iDNES.cz navíc přišel před nedávnem s informací, že jeden z nejštědřejších sponzorů jeho kampaně - Ladislav Dráb - uzavřel za Fischerovy premiérské éry se státem smlouvu na miliardovou zakázku. Jeho firma měla v roce 2010 za éry Fischerovy vlády uzavřít smlouvu se státní firmou DIAMO na vybudování zásobníku zemního plynu za miliardy korun. A právě Dráb poslal Fischerovi na kampaň přes 4 miliony korun. 

Rusnok představil poslancům vládu, u Fischera se bušilo do lavic

Premiér Rusnok dnes představil poslancům ministry úřednické vlády. Když vyslovil jméno ministra financí Jana Fischera, v sálu se ozvalo bouchání do lavic. Rusnok ministry představil během schůze k rozpuštění sněmovny až po několika projevech. Po vystoupeních předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky a šéfky poslanců VV Kateřiny Klasnové nadnesl téma představení kabinetu jako „zažitou zvyklost“ místopředseda sociálních demokratů Michal Hašek.

„Já chápu, že se možná někteří hodně těší do Strakovy akademie, ale přesto prosím, ať máme vztah k nové vládě jakýkoliv, aby byla zachována tato elementární slušnost,“ řekl Hašek. Šéf poslanců ODS Marek Benda později podotkl, že vláda je souborem kamarádů Zemana a Rusnoka, kterému ani jedna ruka v sále nezatleskala.

Fischerovo jméno znehodnotilo Rusnokovu vládu, míní Klaus

Fischerovo jméno podle bývalého prezidenta Váslava Klause úřednickou vládu znehodnotilo. Prezident Miloš Zeman podle Klause jmenováním nové vlády jen reagoval na „neuvěřitelný atak na politiku z nepolitické strany“ policie, prokuratury a soudů. Rusnokova vláda měla podle Klause jinak „dobře našlápnuto“ a nemohla vzniknout jiná. Fischer ale u lidí ohrožuje její důvěryhodnost.

Zeman střídá na hradě Klause
Zdroj: ČT24

Hašek podmiňuje podporu vládě právě Fischerovým vysvětlením 

Vysvětlení financování Fischerovy prezidentské kampaně jmenoval jako jednu z podmínek pro případnou podporu pro Rusnokův kabinet místopředseda ČSSD Michal Hašek. Šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka to ale označil za Haškův osobní názor. 

Ministři nové úřednické vlády se dnes jednání poslanců účastní vůbec poprvé. Předpokládá se, že sněmovna na schůzi iniciované opoziční ČSSD své rozpuštění neschválí, protože opozici se nepodaří dát dohromady potřebnou třípětinovou většinu, tedy 120 hlasů.