Picek: Smlouva o gripenech je téměř hotová, bude delší než předchozí

Praha – Ministr obrany Vlastimil Picek naznačil, že jeden z jeho stanovených cílů – nová dohoda na pronájmu švédských letounů JAS-39 Gripen - je téměř splněný. V Interview ČT24 ministr uvedl, že nový kontrakt bude delší než předchozí desetiletá smlouva a podmínky jsou podle jeho slov „velmi dobré“. Ministerstvo prý v současnosti sepisuje znění a po hlasování sněmovny o důvěře (8. srpna) chce vládě předložit kontrakt ke schválení.

Picek zároveň uvedl, že dohodu o novém pronájmu chce vládě předat bez ohledu na to, jak dopadne plánované hlasování o důvěře. „Podmínky jsou velmi dobré, ale zatím to musí schválit vláda, do té doby o tom nechci příliš mluvit,“ řekl Picek. Se složitě vyjednávanou smlouvou je prý osobně spokojen. „Pohybujeme se na škále 10 roků a více… To je jediné, co jsem ochoten nyní pustit,“ odpověděl na otázky ohledně detailů smlouvy. Právě na deset let byl stanoven dosavadní pronájem, který skončí v roce 2014.

Jednání o tom, co dál, se táhnou už déle než rok a Praha dosud dávala najevo, že s nabídkami ze Švédska není příliš spokojena. O věci v březnu hovořili také premiéři obou zemí Petr Nečas (ODS) a Fredrik Reinfeldt, na vládní úrovni oba státy hovořily také v květnu.

Vlastimil Picek, ministr obrany:

„Myslím, že jsme velice blízko ke konci. Chybí tomu hlavně řádně všechno sepsat a předložit vládě ke schválení. Já na tom s kolegy intenzivně pracuji, podmínky jsou v podstatě dohodnuty.“

Současný pronájem 14 švédských stíhaček za 19,6 miliardy korun v roce 2004 schválila tehdejší vláda Vladimíra Špidly (ČSSD). Pokud by se ČR vzdala svého letectva, musela by o ochranu požádat spojence, například Německo. „Otázka je, kolik by to stálo,“ uvedl již dříve stínový ministr obrany za ČSSD Jan Hamáček. Picek naznačil, že kontrakt bude jistě levnější než dosavadní podmínky. Pokračování pronájmu gripenů je podle mnoha znalců výhodné i kvůli už vybudované infrastruktuře.

Ministr obrany Vlastimil Picek
Zdroj: ČT24

„Vojenské zpravodajství jako celek pracuje kvalitně, selhali jednotlivci“

Kromě dolaďování smlouvy o švédských letounech ale Picka zaměstnává také skandál kolem důstojníků Vojenského zpravodajství, kteří na popud Jany Nagyové zřejmě sledovali manželku expremiéra Petra Nečase. Právě Picek je, kromě jeho předchůdce Alexandra Vondry a exministra průmyslu Martina Kuby (oba ODS), další předvolanou osobou k policejnímu výslechu. V České televizi řekl, že za prací Vojenského zpravodajství jako celku si stojí a v aféře selhali pouze jednotlivci.

Skandál prý výrazně nezhoršil ani spolupráci rozvědky se zahraničním zpravodajstvím. „Ty informace, které potřebujeme, standardně dostáváme. Od té kauzy se na množství a kvalitě došlých zpráv nic nezměnilo,“ uvedl šéf obrany. Hlavní odpovědnost za aféru je podle něj na kontrolním orgánu ředitele zpravodajství, který je už zrušený. „Tento prvek má nad sebou jen jednoho jediného pána, to je ředitel vojenského zpravodajství. Tento odbor byl v podstatě rozpuštěn a v současné době se připravuje nová struktura,“ zmínil Picek.

Kvůli soukromému zájmu prý Nagyová nechala vojenské zpravodajce sledovat trojici osob, mezi kterými byla Nečasova manželka Radka, dále zaměstnankyně a řidič Úřadu vlády, bez nutného zákonného souhlasu ministra obrany. Obviněni jsou také bývalý šéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník, jeho nástupce Milan Kovanda a další ze zpravodajců.